Pre-Game Talk 27 februari 2021

Het was een interessant midweeks programma deze week, en zaterdag vroeg in de middag krijgen we een nieuwe ronde in de WBL. Hier is weer onze PreGame!

14:30 uur BC Utrecht Cangeroes - Jolly Jumpers 

Cangeroes liet verleden week een goede indruk achter tegen Loon Lions (85-79 nederlaag met kansen op meer) maar moest woensdag in Bemmel diep door het stof tegen voormalig landskampioen Lekdetec dat met flinke cijfers de Utrechtse oren wist te wassen. De formatie van Ramon Kuipers kreeg met 46-90 op de broek en de lichtpuntjes in de Utrechtse formatie waren dun gezaaid. Renee Hoveling had 9 punten en 11 rebounds, en was daarmee topscorer in Bemmel. Roos Hof kwam tot 8 punten (waarvan 6 op 6 vanaf de streep) en 7 rebounds. Lea Romkes tekende voor 7 punten in 13 minuten en that was it. 

Jolly Jumpers lijkt na een lastige start van het seizoen op een andere golf te surfen. Eerst werd er knap van Dozy gewonnen, en afgelopen woensdag moest ook Keijser Capital Martini Sparks er aan geloven. Coach Kieftenbeld zag Noelle Droste 16 punten maken, terwijl Laura Steggink er 11 had (in slechts 19 minuten) en Pien Nijhuis tekende voor 10 punten (in 18 minuten).  Anke Rikhof, tegen Dozy nog goed voor 15 punten en 10 rebounds tekende nu voor 4 punten en 11 rebounds. Opvallend in de rotatie was dat op één na alle speelsters minimaal dertien minuten in het veld kwamen, met een max van 26 minuten voor Droste, Rikhof en Brughuis. (Allemaal 26 minuten). 

Hoewel Cangeroes over de hele linie misschien nog wel betere indruk maakt dit seizoen dan Jumpers zal de ploeg uit Tubbergen toch met enig vertrouwen afreizen naar Utrecht. Het was vorig jaar onder de Dom dat coach Kieftenbeld in zijn eerste wedstrijd met Jumpers de eerste overwinning pakte, en zelfs even lijstaanvoerder was in de eredivisie. En dat na alleen de vrijdagtraining voor die ontmoeting gedaan te hebben. Zijn ploeg heeft inmiddels een redelijk ritme te pakken en laat zien hard te groeien.

De doorslaggevende factor zou wel eens het controleren van de rebound kunnen zijn zaterdag. En nu Anke Rikhof met haar GoGo Gadget arms de Tubbergse defensie weer voorgaat denken we dat er een kleine overwinning voor de gasten in moet zitten. We gaan uit van +7.

15:00 uur Dozy Den Helder - Keijser Capital Martini Sparks

Dozy verslikte zich twee weken terug in Tubbergen tegen de plaatselijke Jumpers, maar moest het daar doen zonder Kourtney Treffers en Kiki Fleuren to name a few. En ook Sarah Curran was snel gedwongen plaats te nemen op de reservebank met een knieblessure die voor wat zorgen zorgde. 

Afgelopen week was de ploeg tegen Lions weer compleet. Curran speelde weer het kloppend hard van de ploeg met 14 punten 10 rebounds en 7 assists en Kourtney Treffers keerde terug onder de borden met 16 punten en 8 rebounds. Kiki Fleuren zette haar vizier weer op scherp en raakte 3 op 5 driepunters op weg naar 19 punten. De 10 punten 6 rebounds 7 assists van Janiek van Veen lieten ook niet aan duidelijkheid te wensen over. Met 93-62 veegde Dozy de vloer aan met de gewezen playoff opponent uit Landsmeer.

Sparks heeft na een op het oog aardig begin van het seizoen waarbij ze bijna titelhouder Grasshoppers pootje wisten te lichten een zwaar seizoen. Zo ook afgelopen week tegen Jumpers. Voor rust kwam Sparks nog redelijk terug van twee keer een verschil van bijna tien punten, maar na rust tegen een press was het boek snel uit. 

Dozy coach Mario Bennes zal de wedstrijd met meer dan gemiddelde interesse gevolgd hebben. Jaren lang was spelen tegen Den Helder synoniem voor een press om je oren krijgen. Het is te hopen dat Sparks er in slaagt om een fatsoenlijke press neer te zetten. Anders lijkt er een nieuwe deceptie aan te dienen en dan zou Dozy zomaar weer richting 100 punten kunnen lopen. Sparks zal dat willen voorkomen, maar of men aanspraak op een overwinning kan maken in Den Helder wagen we te betwijfelen. We zetten in op een (forse) overwinning voor de thuisploeg: +39

17:00 uur Sportiff Company Grasshoppers - Lekdetec.nl

De ploeg uit Bemmel lijkt na twee magere jaren helemaal terug nu Vincent van Sliedregt het roer heeft overgenomen in het Gelderse. Na een ruime winst op Keijser Capital Martini Sparks pakten de Bemmelsen even goed uit in eigen huis tegen Cangeroes door met 44 punten verschil de wedstrijd te beslissen. Lisanne de Jonge was fijn op dreef met 24 punten 9 rebounds en 3 blocks, maar ook de statline van Anne van Vlijmen (13 punten 8 rebounds 7 assists) moet de staf in Bemmel tevreden gestemd hebben. Van Vlijmen lijkt een mooie exponent van het nieuwe elan dat er in Bemmel aangeboord is, en tegen Cangeroes zagen we ook Yordi Kathmann weer in dubbele cijfers finishen met 11 punten. Dat deed overigens ook Julia Jorritsma met 14 punten.

Lekdetec is een ploeg geworden met vele wapens: Vier speelsters komen gemiddeld in dubbele cijfers uit met Lisanne de Jonge (15.5) als premier scorer. 

Grasshoppers kwam uiteindelijk tekort tegen Binnenland midden in de week nadat het al ontsnapte bij Cangeroes twee weken geleden. In Barendrecht moest coach Axel Gouw het opnieuw zien te rooien zonder Ilse Kuijt en dat is even zoeken voor de Katwijkse ploeg. Liselot Kulk, tegen Cangeroes nog topscorer, kwam in Barendrecht slechts zes minuten van de bank en bleef scoreloos. Topscorer bij de landskampioenen was Sonja Kuijt die 14 punten maakte terwijl Noor Driessen, Marieke van Schie en Deborah Vos er allemaal twaalf lieten aantekenen. 

Het zal deels ook van een eventuele terugkeer van Ilse Kuijt (16.5 punten gemiddeld dit seizoen) hoe de ontmoeting zaterdag zich zal gaan ontplooien. Als zij nog niet terug is dan moet er iemand opstaan om die scorende rol over te nemen van de jongste Kuijt-sister. Zal dat een Marieke van Schie (7.7) worden of Iris Govers (7.8 gemiddeld) ?  Of zal het een van de young guns in de selectie zijn? Zowel Lotte van Kruistum als Liselot Kulk lieten al zien een serieuze rol aan te kunnen in de seniorenploeg. Het wordt interessant om te kijken of ze de kans ook krijgen tegen een directe concurrent als het rock ’n rollende Lekdetec. 

Uitgaand van het beeld uit de vorige wedstrijden is Lekdetec onze favoriet. We spelen daarom de Bemmelse formatie voor een +12 overwinning. 

19:30 uur Landslake Lions - 4 Consult Binnenland 

Het neusje van de zalm dit weekend is deze zaterdagavond ontmoeting in het ICL. Binnenland was door de week de bovenliggende partij tegen landskampioen Grasshoppers en de ploeg van Joost van Rangelrooij zag de eerste speelminuten van Jaida Roper uitmonden in een perspectiefrijk debuut: 11 punten en foutloos vanaf de vrije werplijn. 

Het dynamic duo Eline Kasius (21 punten 9 rebounds) en Marlou de Kleijn ( 21 punten 6 rebounds) deed de Katwijkse defensie behoorlijk pijn, maar ook Jamailah Adams (13 punten 8 rebounds) deed een serieuze duit in het zakje. 

Lions kreeg na de winst in een amusante wedstrijd tegen Cangeroes de kous lelijk op de kop in Den Helder. Met niet minder dan 31 punten kreeg Lions op de broek. Natuurlijk was daar de absentie van Kim Hartman die node gemist wordt in Landsmeer, maar het gat was wel heel groot. Myrthe den Heeten topte voor Lions met 15 punten terwijl Denise Bloemkolk een career high van 14 liet noteren. Charlotte van Kleef bleef steken op 9 punten terwijl Tanya Broring het met 8 moest stellen. Het grote verschil lag onder de borden waar Den Helder met 58-36 de baas was. 

De achilleshiel van Lions lijkt dan ook duidelijk voor Binnenland dat zich dit seizoen als de grote uitdager van gedoodverfde kampioenskandidaat Den Helder toont.  We zetten in op een wedstrijd die lang spannend blijft en uiteindelijk door het Dynamic Duo van 4 Consult Binnenland in het voordeel van de gasten beslist gaat worden. Binnenland +8

Bekijk de Livestreams van de wedstrijden allemaal via onze website.