Women's Basketball League 
 
 
 
 

Laatste nieuws: 

Klaas Stoppels


Martini Sparks en  Hoofdcoach Klaas Stoppels uit elkaar.

14 maart 2021 - Op het Twitter account van Keijser Capital Martini Sparks valt te lezen dat Hoofdcoach Klaas Stoppels na de wedstrijd tegen Sportiff Company Grasshoppers (45-90 verlies) zijn functie per direct heeft neergelegd. Hij heeft niet het gevoel dat er nog voldoende chemie is tussen hem en de speelsters om het team verder te kunnen helpen. 

Keijser Capital Martini Sparks hoopt op korte termijn een nieuwe Hoofdcoach te presenteren. Uiteraard werd Klaas Stoppels bedankt voor zijn grote inzet voor het Martini Sparks project.


Bron en Foto: Twitter Keijser Capital Martini Sparks

Hongarije houdt druk op Oranje 

Donderdagavond in Piestany in Slowakije had de formatie van de gastvrouwen een stuk druk weg kunnen nemen bij Oranje door in tegenstelling tot de eerste ontmoeting van Hongarije te winnen. Maar net als in de eerste bubble trok Hongarije aan het langste eind. 

Slowakije begon nog goed aan de wedstrijd door een redelijk vroege voorsprong te pakken van 22-19 na de eerste tien minuten, maar Hongarije counterde knap in het tweede bedrijf door naar een voorsprong van 31-42 door te lopen bij rust. Was daarmee de ontmoeting dan al beslist? Verre van. In het derde kwart waren de punten voor beide ploegen duur, maar Slowakije wist het gat te verkleinen naar 42-45. In de slotfase van de wedstrijd bleek dat die achtervolging toch te veel krachten had gevraagd van de volgende opponent van Oranje. Hongarije trok met 57-65 aan het langste eind en zal morgen meer dan geboeid de ontmoeting tussen Oranje en de thuisploeg volgen.

Slechts Angelika Smaova scoorde in dubbele cijfers voor Slowakije met 13 punten. Nikola Dudasova had er 9, Terezia Palenikova 8 en Barbora Balintova 7 punten 6 rebounds en 7 assists. Voor Hongarije had de lange Bernadett Haar 25 punten en 11 rebounds.

Foto: 'fiba.basketball'


InStat en Advance Pro Basketball partners van womensbasketballleague.nl

De website womensbasketballleague.nl is een samenwerking aangegaan met InStat en Advance Pro Basketball. Beide partijen, die ook samen een partnership hebben, maken het mogelijk dat wij wekelijks mooie highlights krijgen van de WBL wedstrijden. 

InStat maakt prachtige rapporten en analyses van wedstrijden, Sportiff Company Grasshoppers Vrouwen 1 is dit seizoen hier gebruiker van. Bekijk zeker even InStat hun mooie uitgebreide website. De highlights worden gemaakt door Nick Swaen van Advance Pro Basketball. (volg Nick op Twitter @N1ckTs) De link naar de Advance Pro Basketball website vind je hier.

Naast InStat en Advance Pro Basketball zijn er nog meerdere partijen betrokken die dit mogelijk maken, te denken aan de clubs die de beelden maken alsmede Basketball Nederland in de vorm van Dennis Bouwmeester (Competitie coördinator) en het Marketing team geleid door René Vlaanderen. 

"Wij zijn heel erg blij met deze samenwerking. Het geeft een enorme boost aan onze website en hiermee laten we ook zien dat we steeds een stapje professioneler worden in de Women's Basketball League. We bedanken hierbij Ermay Duran voor dit mooie initiatief" aldus Robin van de Bilt (webmaster womensbasketballleague.nl)

De highlights zijn te vinden op ons YouTube kanaal.

Koploper Dozy Den Helder hervat competitie met overtuigende zege

Door Ronald van Dam

Dozy BV Den Helder heeft de Women's Basketball League op overtuigende wijze hervat. De koploper was zaterdagavond in eigen huis veel te sterk voor Lekdetec.nl en behoudt zo z'n ongeslagen status. De Bemmelse formatie werd met een 88-52 nederlaag de sneeuw in gestuurd. Ook Sportiff Company Grasshoppers, 4Consult/Binnenland en Lions Basketball begonnen de hervatting met een overwinning.

DOZY BV DEN HELDER - LEKDETEC.NL 88-52

Mario Bennes en Vincent van Sliedregt waren benieuwd hoe hun teams het zouden doen in de eerste wedstrijd na de corona-onderbreking. Bennes: "Ik was vooral nieuwsgierig naar de intensiteit. Na ruim drie maanden zonder competitie kon het twee kanten opgaan. Zenuwen spelen dan ongetwijfeld mee, maar ook gretigheid."
Van Helderse zijde was het volgens Bennes in het eerste kwart matig, waardoor Lekdetec.nl via open schoten en makkelijke aanvallen bij kon blijven: 19-15. In het tweede kwart kreeg de thuisploeg het verdedigend beter op orde en raakte het aanvallend ook beter op dreef, wat resulteerde in een 44-24 voorsprong bij rust. Vervolgens was het voor Den Helder zaak de focus vast te houden. De voorsprong liep verder op, maar Bennes zag nog te veel momenten van verslapping. "Ik ben blij met de overwinning. Maar er zijn nog genoeg dingen om mee verder te gaan op weg naar de volgende wedstrijd tegen Binnenland."
Van Sliedregt had zich een ander begin gewenst. "Den Helder zette inside presence tegenover onze dreiging van de driepuntslijn in het eerste kwart. Daar kwamen we in het tweede kwart niet meer uit de verf. Ze namen de controle over de wedstrijd over en dan loop je achter de feiten aan."
Scores Dozy BV Den Helder: Kiki Fleuren 26 (9/15) en 5/9 driepunters; Kourtney Treffers (grote foto) 22 punten (7/11) en 7 rebounds; Sarah Curren 11 punten en 14 rebounds; Janiek van Veen 13 punten, 6 assists en 5 steals.
Scores Lekdetec.nl: Julia Jorritsma 16 punten en Yfke Hoek 11.

SPORTIFF COMPANY GRASSHOPPERS - KEYSER CAPITAL MARTINI SPARKS 62-60

Keyser Capital Martini Sparks slaagde erin in het eerste kwart (15-15) in gelijk op te gaan met de thuisclub, maar de ploeg van Klaas Stoppels kon de druk er in het tweede kwart niet ophouden, resulterend in driepunters en breaks van Grasshoppers en een 35-25 ruststand. De Katwijkse ploeg bouwde voorsprong in het derde kwart uit naar een marge van veertien (51-37), maar wie dacht dat de strijd was gestreden, kwam bedrogen uit. De Sparks haalden hun agressiviteit uit het eerste kwart weer te voorschijn en knokten zich zo terug naar een onverwachte 55-56 voorsprong. Uiteindelijk gaf de ervaring van de thuisclub de doorslag. Volgens Stoppels vergat zijn ploeg zichzelf te belonen. "We hebben 25 minuten laten zien hoe we willen spelen. Dat moet nu naar de veertig toe. Een nederlaag met perspectief."
Hoofdcoach Axel Grouw beschouwde de benauwde de zege van Grasshoppers als een morele nederlaag. "Het was niet wat we er vooraf van hadden gedacht. We doen onszelf tekort door niet te spelen als wie we zijn. En door op de vlakken die wij als staf belangrijk vinden vandaag niet uit te blinken. Vooral de handelingssnelheid lag te laag. Complimenten aan de Sparks die hebben gevochten voor wat ze waard zijn en het ons moeilijk hebben gemaakt. Dat was volledig hun verdienste. Voor ons geldt: gauw aan de slag en weer gaan doen waar we goed in zijn."
Scores Grasshoppers: Ilse Kuijt 18 punten (7/14) en 9 rebounds; Deborah Vos 11 punten.
Scores Sparks: Meike Koelman 14 punten (7/14) en 7 rebounds: Daniëlle Pruys 11 punten, 8 rebounds en 4 steals; Demi Mulder 11 punten.

BC UTRECHT CANGEROES - LIONS BASKETBALL 60-69

Met de jonge Denise Bloemkolk in de basis en Benthe Versteeg (foto beneden) als animator had de bezoekende ploeg de beste start. Via 2-10 bouwde Lions Basketball aan een 11-20 voorsprong aan het einde van het eerste kwart. Maar met Versteeg in vroege foutenlast en schoten van de Lions die niet meer vielen, lukte het de thuisclub om aan de hand van Roos Hof terug te komen tot 22-28 bij de rust. In het derde kwart kwam BC Utrecht Cangeroes zelfs even met 43-42 voor en in het vierde kwart werd een 45-49 achterstand omgezet in een 58-54 voorsprong. Voldoende voor de zege was dat niet, want een driepunter van Myrthe den Heeten was het startsein van een 0-9 run van de Lions die de verkregen 58-63 voorsprong vervolgens naar een 60-69 zege loodsten.
Ramon Kuipers, coach van BC Utrecht Cangeroes, was blij dat zijn ploeg zich van een zenuwachtige start herstelde en in het vierde kwart zelfs voor kwam. "Maar inzoomend op details, afspraken en fitheid ben ik verre van tevreden. We hebben nog een hoop werk te verzetten, waar ik wel met vertrouwen naar uitzie. Grootste domper was het wegvallen van Elske Heerschop met een afgescheurde achillespees. Zij is een belangrijke speelster voor ons, maar het is vooral een persoonlijk drama voor haar, want ze was net terug na langdurig blessureleed."
Marlous Nieuwveen, hoofdoach van Lions Basketball: "De wedstrijd verliep zoals verwacht rommelig. De dames zijn een beetje roestig en moeten weer aan elkaar en het spelen van wedstrijden wennen. De tweede helft vielen er meer ballen van buiten en hebben we genoeg verdedigende stops gemaakt om de punten mee te nemen naar Landsmeer."
Scores BC Utrecht: Renee Hoveling 19 punten; Roos Hof 15 punten en 8 rebounds; Josefien Cornelissen 13 punten.
Scores Lions: Myrthe den Heeten 14 punten; Tanya Bröring 14 punten: Benthe Versteeg 13 punten. 

4CONSULT/BINNENLAND - THRIPLE THREAT 92-62

Joost van Rangelrooij, hoofdcoach van 4Consult/Binnenland, beoordeelde de wedstrijd als een typisch voorbereidingsduel. "Met veel ups en downs, maar nu wel met de punten. Ik ben blij met het resultaat, maar er zijn nog genoeg punten om aan te werken."
Binnenland begon goed en stond al snel met tien punten voor (23-13 na het eerste kwart), vooral dankzij de goed schietende Eva van Oosten. Maar de thuisclub kon niet doordrukken om de wedstrijd snel te beslissen en na drie kwarten spelen zat de WBL-debutant uit Haarlem nog steeds in de wedstrijd. Dat doordrukken gebeurde pas in het vierde kwart, dat met 34-18 naar Binnenland ging, waardoor de overwinning uiteindelijk toch nog ruim uitviel. Het duel was de terugkeer van Naomi Halman op de Nederlandse velden. Ze liet in 24 minuten speeltijd met 20 punten en 7 rebounds liet zien, het nog niet verleerd te zijn.
Dominique Schemmekes, de nieuwe hoofdcoach van Triple Threat, deelde de mening van Van Rangelrooij. "Voor ons was dit ook een preseason game. We hebben de dames pas heel kort onder onze hoede. Er valt nog veel te bouwen en te verbeteren. We gaven in deze wedstrijd bijvoorbeeld te veel aanvallende rebounds weg - vooral voor rust, maakten te zachte persoonlijke fouten en gingen zelf niet agressief genoeg naar de basket. Toch stonden we met acht minuten te gaan maar twaalf punten achter tegen een team dat ik als top drie beschouw. Dan laat je zien dat je mee kan draaien dit seizoen. Dat het uiteindelijk nog dertig verschil wordt, geeft geen reëel beeld van de wedstrijd."
Scores Binnenland: Eline Kasius 20 (8/13) en 7 rebounds: Eva van Oosten 18 (7/12) en 2/5 driepunters: Gabrielle van den Bosch 17 en 5 rebounds; Jamailah Adams 13 en 10 rebounds; Marlou de Kleijn 10 (4/8) en 9 rebounds.
Scores Triple Threat: Naomi Halman 20 (7/12) en 7 rebounds; Katie Bussey 11 punten: Iris Venema 10 punten.

Bron: www.basketball.nl / Foto's: Jeffrey Lewakabessy en Jasmijn de Wit

Bente Versteeg weer terug op het veld na een langdurige blessure. (Foto: Jasmijn de Wit)

Preview op de herstart van de Women's Basketball League: "Met een veilig gevoel het veld weer op"

Door Ronald van Dam

De Women’s Basketball League wordt komende zaterdag hervat. De negen teams gaan een enkele competitie spelen, in plaats van de oorspronkelijk gepland dubbele, gevolgd door play-offs met acht ploegen vanaf 13 april. De wedstrijden die oktober vorig jaar al zijn gespeeld, blijven staan. Dat betekent dat Dozy BV Den Helder met drie zeges als ongeslagen koploper aan de hervatting begint. 4Consult/Binnenland, Keyser Capital Martini Sparks en BC Utrecht Cangeroes gaan hun eerste wedstrijd spelen. We maken een rondje langs alle clubs. Hoe kijken de coaches tegen de herstart aan? En wat is er veranderd ten opzichte van oktober?

JOLLY JUMPERS (2 GESPEELD, 0 PUNTEN)

Mart Kieftenbeld: “We staan er behoorlijk dubbel in. We hebben meiden die in de zorg werken en van dichtbij alle ellende meemaken. Weer basketballen terwijl het hele land op slot zit en het aantal besmettingen nog steeds hoog is, voelt dubbel. Toch is het belangrijk om weer te gaan spelen, omdat we willen laten zien dat het vrouwenbasketball professioneel genoeg is om dit in goede banen te leiden en het veilig te laten verlopen.”
“Mijn vier speelsters die in de zorg werken zullen later aansluiten, als ze gevaccineerd zijn of de besmettingen dalen. Onze Spaanse speelster Cynthia Jorge Concepcion is weer terug naar Spanje, omdat ze geen passende baan kon vinden en last had van blessures. We hebben de selectie aangevuld met talentvolle U18 meiden. Het doel is zoveel mogelijk ontwikkeling door te maken en ervaring mee te nemen naar volgend seizoen. De hele coronasituatie maakt dit een noodgedwongen tussenjaar, waar we zoveel mogelijk uit willen halen.”

WWW.JOLLYJUMPERSBASKETBALL.NL 

TRIPLE THREAT (1 GESPEELD, 0 PUNTEN)

Dominique Schemmekes: “Ik heb het coachen overgenomen van Robert Oosterwolde en met Chris Mayes en Jeffrey Brons erbij is er een compleet nieuwe staf. Dat heeft effect op de groep. Het verandert de dynamiek, omdat we op een andere manier gaan spelen, met meer structuur. We hebben al die tijd tijdens de lockdown in groepjes van vier gefitnest en geschoten, dus we verwachten wel dat we fit zijn. De helft van de selectie bestaat uit jonge dames die nog geen achttien zijn. Maar die zijn blijven trainen en gewoon ontzettend fit.”

“We focussen vooral op onszelf en niet zozeer op de andere teams. Ik denk dat we er goed voor staan, al hebben we nog een lange weg te gaan. Een van onze zwaktes is dat we nog heel jong zijn, maar daardoor hebben we ook een hele grote selectie met jonge speelsters die op dit niveau kunnen spelen. Dat is dan meteen ook weer onze grootste kracht. Daar zal ik dus ook zeker gebruik van gaan maken. We gaan met een grote rotatie spelen, veel druk uitoefenen en op basis daarvan ons ontwikkelen. Als we spelen zoals we willen spelen, kunnen we mooi meedraaien en een leuk seizoen hebben met jonge speelsters die veel minuten gaan maken en veel ervaring op kunnen doen.”

WWW.TRIPLETHREAT.NL 

SPORTIFF COMPANY GRASSHOPPERS (1 GESPEELD, 0 PUNTEN)

Axel Gouw: “Het is een voorrecht om iets te kunnen doen wat anderen niet mogen. Maar onderschat niet wat er allemaal bij komt kijken. Meetings, protocollen, testbeleid en toezicht, allemaal in een hele korte tijd gerealiseerd door de club, bijna een fulltime voor meerdere personen. Discipline, alertheid, contacten beperken, isolatie, testen, ook van het team wordt veel verwacht. Ik zet grote vraagtekens bij de herstart, zeker zoals de situatie nu is. Maar het is fijn om te zien dat alles bij de club serieus en professioneel wordt aangepakt. Daar kijk ik met bewondering naar en dat geeft vertrouwen.”
“Je moet proberen in tweeëneenhalve week wedstrijdfit te worden, een onmogelijke taak als je in bijna een jaar maar twee duels hebt gespeeld. Onze grootste prioriteit is het voorkomen van blessures, gezond blijven en ritme opbouwen, terwijl we tegelijkertijd aan goed basketball werken. Het zal zaterdag tegen de Sparks nog niet heel mooi zijn, maar wel intensief en snel. Je weet het nooit. We hebben het talent om ineens iemand 62 punten te zien maken, of heel veel assists, of een record aantal driepunters. Maar dat kunnende mensen zelf gaan bekijken via de livestream.”

WWW.GRASSHOPPERS.NL

BC UTRECHT CANGEROES (0 GESPEELD)

Ramon Kuipers: “Bij staf en speelsters overheerst natuurlijk de zin en het enthousiasme om na lange tijd eindelijk weer eens een echte wedstrijd te kunnen spelen. Maar een beetje dubbel is het wel, als je eenmaal buiten de hal weer terugkeert naar de lockdown. Organisatorisch en procedureel hebben we de boel goed op orde en kunnen we gelukkig wel met een veilig gevoel het veld op. We kijken uit naar de eerste wedstrijd tegen de Lions komende zaterdag, een goede graadmeter hoe we ervoor staan. Wat de selectie betreft is er nog een mooie aanvulling in Hennie van Schaik kunnen vinden.”

WWW.UTRECHTCANGEROES.NL 

KEIJSER CAPITALS MARTINI SPARKS (0 gespeeld)

Klaas Stoppels: “Door vol in te zetten op de jeugd hopen we met de Sparks een wervelvind in de WBL te zijn. Liefst vier speelsters uit de U20 gaan trainen en spelen bij het eerste team. Als gevolg van langdurige blessures binnen de selectie kiezen we ervoor om onze eigen jeugd de kans te geven en aan het hoogste niveau in Nederland te laten ruiken.”
“Als coach is het supermooi om de ontwikkeling van talenten te mogen begeleiden. Wij willen met onze manier van spelen – veel agressie en hard rebounden – voor stunts gaan zorgen. Ik ben positief gestemd. We denken nog steeds dat we de play-offs kunnen gaan halen.”

WWW.MARTINISPARKS.NL 

4CONSULT/BINNENLAND (0 GESPEELD)

Joost van Rangelrooy: “Ik had zelf in het begin moeite met opstarten, aangezien de rest van Nederland juist in een lockdown ging. Bovendien werd ik zelf behoorlijk ziek door het coronavirus rond de Kerst, dus ik ben erg voorzichtig. Nu we eenmaal toch beginnen, is de knop om en kijk ik erg uit naar komende zaterdag als we thuis tegen Triple Threat spelen. Ik heb het idee dat de speelsters er ook zo over denken: sceptisch en voorzichtig, maar als we eenmaal beginnen, dan gaat we ook echt.”
“In december zijn er toch twee onverwachte wijzigingen in de ploeg gekomen door het vertrek van Chermensa van la Parra naar Canada en Robyn Bouwer die is gestopt. Daar staat de komst van Jamy de Kock tegenover. Het is een superkort seizoen geworden door corona en het 3x3 programma van de Orange Lions dat in mei start. Dat betekent dat we er gelijk moeten staan. Ik heb zeker aanpassingen gemaakt in de tactiek en het verdere programma richting de play-offs, maar de doelstelling blijft hetzelfde: wij willen kampioen worden.”

WWW.CBVBINNENLAND.NL

LOON LIONS (2 GESPEELD, 1 GEWONNEN)

Marlous Nieuwveen: “We mogen weer, maar met gemengde gevoelens. Aan de ene kant zijn we blij dat we zaterdag weer een wedstrijd hebben, aan de andere kant gaat het met de wereld even niet goed en dan is het wel bizar dat wij weer gaan basketballen. Maar daarvoor zijn wel veel maatregelen getroffen en is er een streng protocol waar we ons aan moeten houden. We zijn ons ervan bewust dat wij wel mogen en daar zijn we ook dankbaar voor.”
“Ik was blij met hoe het in september in de voorbereiding ging. Daarna viel de competitie stil en volgde de tweede lockdown. De afgelopen weken hebben we zoveel mogelijk gespeeld tijdens de trainingen en ik moet zeggen dat ik positief verrast ben over de conditie van mijn speelsters. Zaterdag tegen BC Cangeroes Utrecht verwacht ik een rommelig duel van beide kanten. Gelukkig hebben we Benthe Versteeg en José Verhulsdonk weer terug. Lindsey Pengel komt ook weer terug, maar die zal zaterdag nog niet spelen. We gaan werken met een selectie die we met jeugd aanvullen tot twaalf speelsters.”

WWW.LOONLIONSBASKETBALL.NL 

LEKDETEC.NL ( 1 GESPEELD, 1 GEWONNEN)

Vincent van Sliedregt: “We realiseren ons hoe bijzonder het is dat we in deze tijd onze mooie sport mogen beoefenen. Sinds oktober vorig jaar hebben we de trainingen naar de mogelijkheden goed benut. Het ritme zit er nog niet in, maar dat probleem hebben alle clubs. Jamy de Kock is vertrokken naar Binnenland, maar we zijn heel blij met de komst en de ervaring van Asa Kantebeen als nieuwkomer bij de groep. We ontwikkelen ons op de training goed, hoog tijd om ons te meten met de concurrentie en gelukkig kan dat zaterdag al met de uitwedstrijd tegen Den Helder.”

WWW.BATOUWEBASKETBALL.NL 

DOZY BV DEN HELDER (3 GESPEELD, 3 GEWONNEN)

Mario Bennes: “We proberen klaar te zijn voor de hervatting van de competities, maar we zijn nog niet zover. Het voelt alsof je nog in het preseason in september zit. Onze selectie is gelijk gebleven en de doelstelling ook: we gaan voor de titel spelen. Dat zei ik in je vorige voorbeschouwing en dat zeg ik nu weer. Relevant is dat wij nog maar dertien wedstrijden moeten. De play-offs zijn kort met steeds best-of-three series, dus het thuisvoordeel is essentieel.”
“Onze speelsters waren erg gretig voor de eerste training met contact. Tien weken lang aan je fundamentals werken is pittig, vooral om de focus vast te houden. Nu zijn we vooral nog heel roestig en hebben een staalborstel nodig om alles te gaan laten glimmen. In de eerste oefenwedstrijd tegen de Sparks vond ik ons erg matig in fases, dus er is nog genoeg werk te doen.”

WWW.DENHELDERBAKSETBALL.NL 

LIVESTREAMS

De NBB en de clubs in de Women’s Basketball League werken op dit moment aan een situatie waarbij in de nabije toekomst – voor de herkenbaarheid en uniforme uitstraling – alle livestreams via één platform worden aangeboden. Voor komend weekeinde is dat nog niet gerealiseerd. Wie de wedstrijden in de WBL wil kijken, kan daarvoor terecht op de website van de betreffende clubs.

Bron: www.basketball.nl

Foto: Geert Bekker

V.l.n.r.: Melissa 't Jong, Ginger Schokker en Lea Romkes

TEAMGENOTEN ÉN HUISGENOTEN; VROUWEN BC UTRECHT BLIKKEN VOORUIT OP COMPETITIEHERSTART 

Door Luuk von Burg

Na een onderbreking van vier maanden begint over iets meer dan een week de Women’s Basketball League weer. In oktober startte de vrouweneredivisie, maar drie teams kwamen door positief geteste gevallen nog niet aan spelen toe, waaronder de BC Utrecht Cangeroes. De Utrechtse club start vol goede moed en een enthousiaste nieuwe groep speelsters aan het tweede seizoen in de WBL.

Op loopafstand van de Utrechtse Singel wonen Melissa ’t Jong, Ginger Schokker en Lea Romkes samen in een officieus Cangeroes-huis. “Je moet wel minimaal 1,85m groot zijn om hier te mogen wonen”, vertellen ze grappend. Samen blikken we vooruit op de herstart van de competitie.

Zijn jullie er een beetje klaar voor?

’t Jong: “Persoonlijk wel. Fysiek niet helemaal. Ik bedoel, ik heb er erg veel zin in, maar ben nog herstellende van een blessure. Daarnaast waren de afgelopen maanden niet optimaal om fit te blijven. Maar het scheelt dat de rest van de competitie in hetzelfde schuitje zit.”

Romkes: “Ja, maar je weet niet.”

t Jong: “Nee oké, het wordt gewoon anders dan normaal. Onze coach heeft heel erg zijn best gedaan om met minder mensen en zonder contact iets van de training te maken. Maar je merkt dat de motivatie wel gewoon minder was. Je wist niet waarvoor je trainde, totdat we plots hoorden dat de competitie weer ging beginnen. Maar het was een beetje…”

Romkes: “…Saai inderdaad. Ik had zoveel zin om te spelen en dan moet je maar de hele tijd maar schieten, daarom ben ik heel blij dat het eindelijk weer gaat beginnen.”

Voelt het wel gerechtvaardigd dat jullie nu weer gaan spelen?

’t Jong: “Persoonlijk? Zeker! Het is heel goed voor het aanzien van de sport en de vrouweneredivisie. De erkenning dat je hoort bij de topsport is ook wel heel fijn. Maar soms voelt het een beetje krom, omdat alles de laatste tijd bergafwaarts gaat, ik bedoel, de scholen zijn niet eens open. Daarom schaam ik me er soms een beetje voor als ik nu vertel dat ik gewoon weer train.”

Schokker: “Het scheelt wel dat we twee keer per week getest worden. Toen dat ons is verteld was ik wel iets meer gerust erop. Dat geeft me wel het idee dat we verantwoord bezig zijn.”

Dat lijkt me voor jou helemaal belangrijk, want jij werkt in de zorg.

Schokker: “Klopt. Het vele testen was voor mij wel een doorslaggevend punt. Op mijn werk is het normaal dat iedereen zoveel mogelijk contact vermijdt. Het had niet eerlijk gevoeld om dan zelf daarbuiten gewoon alles te doen. Dat we zoveel testen was voor mij wel een vereiste.”

t Jong: “Ik denk dat meerderen dat wel hadden.”

Schokker: “Klopt, meerdere teamgenoten vonden dat belangrijk. We mochten eigenlijk al eerder met contact trainen, maar hebben gewacht tot de testen er waren.

Ik kan me wel voorstellen dat jullie extra voorzichtig zijn, aangezien jullie een flinke uitbraak hadden binnen het team eerder dit jaar.

t Jong: “Zeg dat. Acht of negen teamleden hebben het gehad.”

Romkes: “Ik heb er nog steeds last van.”

Schokker: “En dat terwijl iedereen zich toen gewoon aan alle regels hield die er toen waren.”

Romkes: “Ik word nu nog steeds wel eens benauwd als we trainen. Mijn conditie is gewoon nog niet wat het moet zijn en dat komt denk ik echt doordat ik flink ziek ben geweest in November.”

Hoe is het sowieso voor jou in Utrecht, Lea (Romkes)? Je woont nu hier in de Domstad, maar komt oorspronkelijk van Urk.

Romkes: “Dit is wel echt een veel grotere stad, ik raak ook steeds verdwaald met de auto. Maar ik het vind het heel gezellig en heb het echt naar mijn zin. Het is fijn om met mijn teamgenoten te wonen en dat die mij overal mee kunnen helpen als je wat nodig hebt. Ik vond het ook best wel spannend om hierheen te komen, want ik kende niemand, maar het team is zo fijn, ik voel me echt op mijn plek.

't Jong: “En een aanwinst voor ons!”

Romkes: “Haha, ik hoop het! Ik kende eigenlijk alleen Ginger (Schokker) van de U20-competitie, daar heb ik jaren tegen gespeeld. Toen ze hoorde dat ik naar Utrecht kwam, had ze me ook een berichtje gestuurd op Instagram of ze me ergens mee kon helpen.”

t Jong: Echt?! Wat lief!”

Schokker: “Ja, echt! Wij speelden altijd tegen elkaar en ik vond haar altijd wel aardig om mee te praten. Maar dan had je net leuk met haar gekletst en de volgende aanval gaf ze je een elleboog!”

Romkes: “Haha, ja, ik mocht jou ook wel, maar alleen naast het veld. Ik wil dat op het veld iedereen een hekel aan me heeft. Maar Gin (Schokker) hielp mij alsnog altijd overeind te komen als ik op de grond lag.”

t Jong: “Ginger (Schokker) is de liefste basketbalster van Nederland.”

Maar Melissa (’t Jong), eigenlijk ben jij ook nieuw, maar zo voelt het waarschijnlijk niet?

’t Jong: “Klopt. Hiervoor heb ik twee seizoenen bij de Martini Sparks gespeeld en daarvoor weer bij Amazone en de Cangeroes. Ik heb het in Groningen heel leuk gehad en ook veel geleerd, maar ik wilde graag weer naar Utrecht. Zo gezellig vond ik het, soms iets té, dat wel.

Iets té gezellig?

’t Jong: “Bij Amazone was het basketbal vaak van minder niveau. Dat is nu gelukkig anders. Er staat een leuke en gezellige groep meiden, maar nu ook met op papier een goed team met een gezonde ambitie.”

Wat is die ambitie dan?

’t Jong: “Ik denk dat we wel richting de beste vier kunnen gaan.

Als in; vijfde zou een mooi resultaat zijn?

Romkes: “We gaan gewoon voor de eerste plaats!”

’t Jong: “Daar ga je natuurlijk altijd voor. Maar een realistisch doel is inderdaad wel eindigen op de vijfde plaats, maar dat is wel het minimale. Ik richt me op de top-4.

Op zich zou vijfde geen slecht resultaat zijn, als je bedenkt dat de BC Utrecht Cangeroes vorig jaar onderaan eindigde?

’t Jong: “Zeker. Maar wat ook goed is, is dat er veel potentie voor de toekomst is bij de Cangeroes. We hebben een enorme dameslijn, met maar liefst vijf vrouwenteams die landelijk spelen. Dat heeft geen enkele club in Nederland. Ook wordt er nu financieel naar ons omgekeken en het wordt allemaal veel professioneler aangepakt. Er staat nu iets voor de aankomende jaren en niet voor maar één jaar.”

Schokker: “Zijn we nog lang bezig, denk je? Dan kan ik zo weer even slapen.

Had je een nachtdienst vannacht?

Schokker: “Ik heb alleen maar nachtdiensten.”

Past dat wel met al de wedstrijden en trainingen?

Schokker: “Het gaat prima. Na de training begin ik om 23:00u en werk ik tot 7:30u ‘s ochtends. Dan slaap ik overdag en word ik in de avond weer wakker. Dan eet ik wat, ga ik trainen en begint het weer opnieuw.”

Hoeveel uur heb je dan nu geslapen?

Schokker: “Zo’n vier uurtjes.”

Dan zal ik je niet langer van je nachtrust beroven.

Bron: NBB / www.basketball.nl


Basketball Nederland interviewt Jade Blagrove

In Out of Bounds zoekt Basketball Nederland landgenoten (digitaal) op die spelen in het buitenland. In de eerste aflevering vertelt Jade Blagrove over haar eerste maanden bij de University of South Florida.

Bron: www.basketball.nl

WOMEN’S BASKETBALL LEAGUE GAAT OP ZATERDAG 16 JANUARI VAN START 

Door Ronald van Dam 

De Women’s Basketball League (WBL), de eredivisie voor vrouwenteams, zal worden hervat op zaterdag 16 januari. Dat is de uitkomst van het overleg dat de Nederlandse Basketball Bond en de clubs in de WBL hebben gevoerd, sinds begin december bekend werd dat topcompetities in teamsporten onder voorwaarden weer mogen worden opgestart. Hieronder vind je ook een update over de andere competities.

WOMEN’S BASKETBALL LEAGUE

De WBL-teams beginnen op 16 januari aan een nieuwe, enkele competitie die tot t/m 10 april duurt en waarbij alle clubs elkaar twee keer treffen, eenmaal thuis en eenmaal uit. De uitslagen van begin oktober, toen de competitie al na twee weken werd stil gelegd als gevolg van de tweede coronagolf, blijven staan. De play-offs van de WBL eindigen op 1 mei. Over het opgestelde protocol dat nodig is om weer te kunnen gaan spelen, wordt volgende week verder overlegd.

DUTCH BASKETBALL LEAGUE

Eerder was al bekend geworden dat de Dutch Basketball League ook in het weekeinde van 16 en 17 januari van start zal gaan, met uitzondering van de wedstrijd tussen Donar en Landstede Hammers die op verzoek van de NOS voor een live uitzending op de publieke zender naar voren is geschoven naar zondagmiddag 10 januari. In de DBL wordt eerst een volledig nieuwe, halve competitie gespeeld. Alle uitslagen van oktober komen te vervallen. Daarna volgt een splitsing in een Elite A (1 t/m 6) en een Elite B poule (7 t/m 12). In deze poules wordt vervolgens een volledige competitie afgewerkt van tien speelronden (uit en thuis), gevolgd door de play-offs met deelname van acht teams.

ROLSTOEL EREDIVISIE

Met de clubs in de Rolstoel Eredivisie is door de NBB ook overlegd. Besloten is om deze divisie vooralsnog niet van start te laten gaan. In januari zullen de betrokken partijen opnieuw om de tafel gaan zitten om te kijken wat er mogelijk is.

OVERIGE COMPETITIES

Voor alle andere competities geldt dat de vier speelrondes van januari als gevolg van de nu geldende coronamaatregelen verplaatst zijn naar extra weekenden in april en mei. Er zijn t/m 19 juni in totaal zeven extra weekenden in de kalender opgenomen.

PERSCONFERENTIE

Op dinsdag 12 januari staat de volgende persconferentie van het kabinet gepland. Hopelijk wordt dan duidelijk wat er voor de sport mogelijk is na 19 januari, als de huidige coronamaatregelen aflopen.

SPECIALE CORONAPAGINA

Voor de meeste recente informatie over corona en basketball heeft de NBB op deze website een speciale pagina ingericht.

Foto: Luka de Kruijf 

Bron: NBB / www.basketball.nl