#8 Lisa van den Adel

32 jaar, 1.80 m, Forward van 4Consult Binnenland Barendrecht

Foto: Ruud Fokke

1) We hebben de aankondiging gezien dat je gaat stoppen, waar ben je het meest trots op na al die jaren?
Op alle mooie dingen die ik heb meegemaakt, zoals de prijzen die we hebben gewonnen, maar ook op het zo lang deel uitmaken van een groep mensen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Dat is heel bijzonder. Ik denk dat teamsport daarin uniek is, ik heb nog nooit ergens anders zo veel gezamenlijke toewijding meegemaakt als op het sportveld. Ik ben er ook trots op dat ik het al die jaren heb weten te doen in combinatie met studies en werk. 

2) Sinds wanneer ben je begonnen met Basketballen?
​Ik begon toen ik negen was. We hadden toen een gemixt team met vier meisjes en vier jongens. Na de kerst waren er al zo veel meisjes, dat we ons eigen meisjesteam kregen. Mijn moeder was toen onze coach. Bijna alle meisjes die de top hebben bereikt bij Binnenland (van mijn generatie) hebben bij haar de basis geleerd. 

3) Wie of wat heeft jou al die tijd geïnspireerd in het Basketball?
​Mijn ouders hebben altijd gebasketbald, dus ik was zo'n heerlijk sporthalkind dat op zaterdag van 9 tot 9 in de hal rondliep met een bal. Toen ik bij de kadetten kwam (vergelijkbaar met de u18 van nu), werden Irene Sloof en Inge Huitzing onze coaches. Zij kwamen bij de club spelen en dat was natuurlijk enorm cool. Man, wat was ik nerveus die eerste training! Ik heb me zelfs nog afgevraagd of het raar zou zijn om een handtekening te vragen na de training, haha. Irene was één van de beste schutters van de competitie en heeft me heel veel geleerd en ook heel veel vertrouwen gegeven. Ik denk dat ik tegen haar het meest heb opgekeken in mijn vroege carrière. 

4) Had je vroeger Basketballdromen en zijn die uitgekomen? 
​Ja, dames 1 spelen bij Binnenland en dat is zeker uitgekomen! Ook heb ik prachtige dingen meegemaakt, zoals twee toernooien spelen met het NT 3x3, iets waar ik mezelf niet per se goed genoeg voor achtte. 

5) Jammer genoeg geen goud bij jouw afscheid, hoe heb je met jouw team de Play-offs beleefd?
​Ik denk dat we aan het eind van het seizoen heel snel zijn gegroeid tot onze beste vorm in de halve finale. We hebben zowel Cangeroes als Lekdetec weinig kansen gegeven. Toen kwamen we de grote concurrent tegen en dat was bijna voorbij voor je er erg in kon hebben. Een finaleserie best-of-three was echt niet finalewaardig. Ongeacht de uitslag vind ik het mooiste aan finales dat je teams ziet groeien, ziet schakelen, dat de spanning zich langzaam opbouwt, dat er verrassingen zijn en dat heb ik dit jaar echt gemist. 
Daarnaast denk ik dat Den Helder een terechte kampioen is, zij hadden een brede selectie met heel veel meiden van topkwaliteit en wij moesten wel echt allemaal 100% aan staan om daartegen te kunnen opboksen. En dat was niet zo. Ik heb zelf niet meer mee kunnen spelen en dat vond ik wel echt heel erg jammer. 

6) We willen je feliciteren met je zwangerschap, wanneer kunnen we de nieuwe “Binnenland-telg” verwachten?
​De verwachting is in september!

7) Wat gaat het worden, een Binnenland guard, forward of center ;-)
​Haha, ik hoop een speelster zoals mijn zusje 😊  Als ze tenminste wil basketballen! Als ze zegt: "mam, ik wil gaan paardrijden", hebben we toch wel even een stevig gesprek te voeren, denk ik! 

8) Je hebt een mooie spelerscarrière gehad al die jaren, hoe zie je de toekomst voor je?

​Met nog heel veel jaren op en langs het veld. Ik hoop terug te kunnen komen in de Promotiedivisie, we hebben bij Binnenland dames 2 echt een leuk team staan met allemaal meiden die hebben gespeeld of mee hebben getraind in de eredivisie. Daarnaast ga ik de meiden onder 20 coachen, dus ook daar ben ik nog gewoon langs de lijn te vinden. #basketballneverstops 😋

9) Wat zou je Basketballend Nederland mee willen geven?
​Ik hoop gewoon met heel mijn hart dat iedereen weer mag na de zomer. Jong en oud, topniveau of recreatief, ik gun het iedereen zo om straks weer plezier te hebben met elkaar op het veld. En dan zou ik willen zeggen: geniet (nog meer) van elk moment, want het is en blijft het mooiste spelletje van de wereld! 

10) Who’zz next... 
​Ik pass hem door naar....(deze blijft nog even geheim)

#8 Myrthe den Heeten

23 jaar, 1.70 m, Guard van Landslake Lions Landsmeer

Fotograaf: Peter den Heeten

1. Waar ben je trots op?

Het meest trots ben ik op de zilveren  3x3 medaille van de ANOC World Beach Games in Doha in 2019 en op alle toernooien van de jeugd van het Nederlands Team. Maar ik ben ook trots op ons team van afgelopen jaar. We hebben aardig wat tegenslagen gehad met natuurlijk corona maar ook met blessures en desondanks zijn we echt een team geworden.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Sinds mijn 12e, dus dit is mijn 11e seizoen. 

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben begonnen bij BV Hoofddorp, vanuit daar 3 jaar bij CTO getraind en gespeeld. Vervolgens 1 jaar college voor Wright State University, toen 3 jaar Binnenland en nu mijn eerste jaar bij Landslake Lions. 

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Dat verschilt voor mij een beetje per team. Het geeft voordeel om als jongere speelster in een team te komen omdat er altijd meiden zijn waaraan je je kan optrekken of die andere kwaliteiten hebben. Ik heb het afgelopen seizoen vooral veel afgekeken van Tanya en Kim.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Je moet er veel voor trainen, en je weekenden en gehele zomers zijn altijd vol met basketbal. Maar in ruil daarvoor krijg je prachtige wedstrijden en toernooien in het buitenland terug. Ik heb er nog nooit een moment spijt van gehad. Uiteindelijk is Basketbal toch veel leuker.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

De teams zijn dit jaar echt aan elkaar gewaagd. Wedstrijden door het seizoen heen maar nu ook tijdens de playoffs zijn vaak erg spannend. Erg moeilijk dus om te zeggen wie er kampioen wordt.

7. Wat is je droom in het Basketball?

Landskampioen worden! Ook zou ik ooit nog heel graag een seizoen in Australië willen spelen.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik denk dat er dit seizoen al grote stappen zijn gemaakt! Dat we ondanks corona toch mochten spelen was top, en de livestreams zijn enorm verbeterd. Vooral het commentaar en de interviews rond de wedstrijden zijn een grote stap vooruit.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Basketball is veel groter dan alleen het spelletje. Je ontwikkelt discipline en zelfvertrouwen en ondertussen leer je de leukste meiden kennen dus geniet daar volop van!

10. Who'zzz next en waarom?

Lisa van den Adel, omdat zij een van die topmeiden is die ik heb leren kennen en ze sowieso wat slims te melden heeft!

Myrthe, bedankt voor je 10 antwoorden en tot volgend seizoen!

#0 Yfke Hoek

22 jaar, 1.77 m, Forward van Lekdetec.nl Bemmel

Fotograaf: Hennie van Diest

1. Waar ben je trots op?

Er zijn veel dingen die ik heb mogen doen waar ik trots op ben. Maar het meest trots ben ik toch wel op de bronzen medaille die we met u20 op het EK hebben gehaald in 2018, omdat we ook echt een grote underdog waren. 

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik ben begonnen met basketball toen ik 10 was, dit jaar is dus mijn 12e jaar.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben begonnen bij Flying Red in Roden, toen ben ik naar Celeritas Donar gegaan in Groningen en heb ik ook een tijdje voor RTC Noord gespeeld. Hierna heb ik twee jaar in Apeldoorn gespeeld en dit is mijn derde seizoen bij Bemmel.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Ik heb niet perse 1 inspiratiebron binnen het basketbal. Maar natuurlijk heeft Kobe Bryant wel veel indruk gemaakt en heb ik veel naar hem gekeken. 

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Sinds de middelbare school heb ik dingen moeten opgeven, zoals verjaardagen, feestjes en vakanties. Daarnaast heb ik altijd heel hard moeten werken om steeds beter te worden.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik vind het erg leuk dat de teams dit seizoen meer aan elkaar gewaagd zijn. Er zijn veel teams die kans maken op de titel en ik denk dat we met Bemmel ook echt een goeie kans maken!

7. Wat is je droom in het Basketball?

Ik zou heel graag een keer kampioen van Nederland willen worden.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Er wordt al veel gedaan om de bereikbaarheid te vergroten, de livestreams hebben bij alle clubs een mooie upgrade gehad. Het zou natuurlijk nog leuker zijn als er een paar teams in de competitie bij zouden komen. 

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Hard werken beloond. Je hoeft niet vanaf dat je jong bent de allerbeste te zijn. Zolang je er voor wilt gaan en hard werkt, kan je heel veel bereiken! 

10. Who'zzz next en waarom?

Ik nomineer Myrthe den Heeten. Omdat ze de beste roomie is bij Nederlands team en we echt super veel gelachen hebben met elkaar.

Yfke, bedankt en succes dit seizoen!

#8 Demi Mulder

21 jaar,  1.78 m, Forward van Keijser Capital Martini Sparks 

Fotograaf: onbekend

1. Waar ben je trots op?

Ik ben trots op dat ik mijn topsport, studie en werk met elkaar weet te combineren en mijn studie dit jaar nog kan afronden. Daarnaast ben ik trots op de ontwikkeling die ik de afgelopen 3 jaar heb doorgemaakt als speler bij Martini Sparks.  

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik speel basketbal vanaf mijn 9e.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben begonnen bij Assist in Assen. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar RTC Noord in Groningen. Toen heb ik 3 jaar bij HSVB Haren gespeeld. In 2018 mocht ik doorstromen naar de dames bij Martini Sparks, waar ik nu voor het derde jaar speel.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Ik word niet door één specifiek persoon geïnspireerd. Maar de passie die mijn ouders voor het spelletje hebben, is een inspiratiebron voor mij en heeft ervoor gezorgd dat ik ben gaan basketballen.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Je moet veel trainen en veel tijd in het basketbal steken, waardoor je vaak minder tijd hebt voor andere leuke dingen zoals feestjes, uitjes of vrienden. Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik daardoor echt iets gemist heb en je krijgt er heel veel voor terug!

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Allereerst ben ik enorm blij dat we dit jaar kunnen spelen! Ik vind de WBL een leuke competitie om in te spelen, voor Martini Sparks is het wel een uitdagend jaar geweest maar erg leerzaam. Ik denk dat Bemmel een goede kans heeft om dit jaar kampioen te worden. Maar eenvoudig zal het niet worden want het ligt dicht bij elkaar in de top.

7. Wat is je droom in het Basketball?

Mijn droom is om nog een keer in het buitenland te kunnen basketballen.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Er zijn al enorme stappen gemaakt dit jaar.  Sinds dit jaar zijn alle teams erg actief op social media en beschikken over een goede livestream, zodat alles goed te volgen is. Daarnaast is het natuurlijk super leuk dat de gehele competitie via deze website goed te volgen is. Misschien is het nog leuk om live vraagsessies of een take over van de Instagram te doen door een club. Op deze manier kun een leuke inkijk krijgen van de vereniging.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Vooral veel plezier hebben! Geniet van de momenten op het veld en naast het veld met je teamgenoten. En daarnaast blijf in jezelf geloven. 

10. Who'zzz next en waarom?

Yfke Hoek, omdat we samen het jeugdtraject bij RTC Noord hebben gevolgd, we het altijd super gezellig hadden en ze zich echt laat zien in de WBL!

Demi, bedankt en succes dit seizoen!

#12 Noëlle Droste

22 jaar,  1.84 m, Center van Jolly Jumpers

Foto: Herman Zandhuis

1. Waar ben je trots op?

Het meest trots ben ik op de bronzen medaille die we in 2018 op het EK U20 in Sopron hebben gewonnen. Daarnaast ben ik ook ontzettend trots op ons team. Mensen kunnen ons soms als de underdog zien, maar we hebben de afgelopen jaren laten zien dat we veel meer kunnen. 

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik basketbal al sinds mijn vijfde bij Jolly Jumpers. Daar heb ik alle jeugdteams doorlopen.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik speel eigenlijk mijn hele leven al bij Jolly Jumpers. Daarnaast heb ik in 2016 heel even dubbel gespeeld bij Royal Eagles.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Mijn vader en mijn zussen hebben altijd gebasketbald, waardoor ik automatisch werd getrokken door het spel. Daarnaast was ik altijd een enorme fan van Rhona McKenzie, een Canadese speelster die speelde tijdens de oude gloriedagen van het voormalige Perik Jumpers. 

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Ik heb bij Jolly Jumpers altijd goede jeugdtraining gehad. Hard werken spreekt voor zich, en natuurlijk werd er van je verwacht dat je bij elke training of wedstrijd op kwam dagen. Carnaval of niet, haha. Daarnaast mis je natuurlijk soms feestjes en andere leuke dingen, maar uiteindelijk heb ik er ontzettend veel mooie momenten voor teruggekregen.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

De competitie is best spannend en het is leuk dat we een nieuwe tegenstander zien, namelijk Triple Threat. Het is moeilijk om te zeggen wie er kampioen wordt. Bemmel is dit jaar een sterke speler, maar we strijden met Jolly sowieso voor de winst!

7. Wat is je droom in het Basketball?

Mijn droom is absoluut om landskampioen te worden in de dames eredivisie.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik vind het goed dat elk team beschikt over een livestream, en zie ook dat velen erg actief zijn op social media. Er wordt veel energie in gestoken, waardoor het mooi zou zijn dat er binnen de Nederlandse sportwereld meer aandacht komt voor deze mooie sport!

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Plezier hebben is het allerbelangrijkste. Als je geen plezier hebt kun je naar mijn idee werken wat je wilt, maar dan zul je nooit echt lekker spelen.

10. Who'zzz next en waarom?

Demi Mulder, omdat ze een vaste waarde is voor Martini Sparks en ik wel benieuwd ben hoe het er in het noorden aan toe gaat.

Noëlle, bedankt en succes dit seizoen!

#4 Noor Driessen

 21 jaar, 1.82 m, Guard van Sportiff Company Grasshoppers

Foto: Geert Bekker

1. Waar ben je trots op?

Ik ben het meest trots op mijn bronzen medaille op het EK U20 in 2018 en op de twee landskampioenschappen die we met Grasshoppers hebben gehaald.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Sinds ik 6 jaar ben. 

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben begonnen bij MSV in Noordwijk en ben daarna bij Grasshoppers gaan spelen.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Mijn familie, mijn ouders en broers hebben allemaal gebasketbald of doen dit nog steeds. Ik zat vroeger bij MSV altijd langs de lijn als mijn moeder aan het spelen was of mijn vader aan het coachen was. Daardoor ben ik er echt mee opgegroeid en om die reden ben ik er in eerste instantie ook mee begonnen. 

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Je moet er erg hard voor werken en er veel tijd in steken om op dit niveau te kunnen spelen. Hierdoor heb je soms minder tijd voor andere leuke dingen, maar uiteindelijk is dat het hartstikke waard wanneer je weer een mooie wedstrijd hebt of om een kampioenschap mag spelen. 

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Doordat de competitie dit jaar behoorlijk anders verliep had het toch een ander sfeertje, maar ik vind het erg spannend en er kan echt van alles gebeuren. Het is moeilijk te voorspellen, maar ik hoop natuurlijk dat Grasshoppers kampioen wordt :)

7. Wat is je droom in het Basketball?

Op de olympische spelen staan.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Alle teams hebben al een super goede livestream met alles erop en eraan. Een aantal teams doen al zoiets geloof ik, maar misschien iets van een voorbeschouwing voor de wedstrijden, waardoor mensen die vanuit thuis meekijken nog meer betrokken worden. Daarnaast vind ik initiatieven zoals deze website helemaal top.  

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Het is en blijft maar een spelletje, dus heb er vooral plezier in. 

10. Who'zzz next en waarom?

Noëlle Droste, omdat ik al mijn EK's met haar heb gespeeld en dat suuuperleuk was en ik wel benieuwd ben naar wat zij allemaal te vertellen heeft.

Noor, bedankt en succes dit seizoen!

#14 Zoë Slagter

20 jaar, 1.87 m, Center van Dozy Den Helder

Foto: Jeffrey Lewakabessy (denhelderbasketball.nl)

1. Waar ben je trots op?

Het meest bijzondere toernooi was voor mij de Jeugd Olympische Spelen met 3x3. Maar ik ben trots op alle internationale toernooien waaraan ik heb mogen deelnemen, je neemt het altijd met je mee.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik speel basketbal vanaf mijn 8e.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Lokomotief, Yellow Blizzards, CTO, Rotterdam en Den Helder.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Ik heb altijd heel erg naar mijn broers opgekeken, ze bezitten over kwaliteiten waar ik heel veel van kan leren. Ook raak ik over de jaren heen steeds meer geïnspireerd door mijn ouders die nog steeds een enorme passie hebben voor basketbal. Dat vind ik echt bijzonder.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Ik ben op mijn 15 e naar het CTO gegaan, dat was best wel een grote stap om uit mijn vertrouwde omgeving weg te gaan en in Amsterdam te gaan wonen. Het was ook wennen om zoveel en hard te trainen, maar zonder al die trainingsuren zou ik niet zijn waar ik nu ben.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik vind dat we een leuke competitie hebben dit seizoen. Er worden veel spannende wedstrijden gespeeld en het niveau ligt van de meeste teams dicht bij elkaar. Ik denk dat het hoog tijd is voor Den Helder om weer landskampioen te worden, we hebben een aantal jaar opgebouwd met dit team en we zijn klaar voor de titel.

7. Wat is je droom in het Basketball?

Mijn droom is om aan de Olympische Spelen te mogen deelnemen. Verder wil ik ook graag voor het Nederlands Team uitkomen.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik vind het heel cool dat de DBL zich gaat samenvoegen met de Belgische competitie, ik denk dat het heel interessant zou zijn voor de WBL om dit ook te doen.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Een cliché, maar blijf altijd in jezelf geloven. Met zelfvertrouwen en bewust zijn van je eigen kunnen kom je al heel ver.

10. Who'zzz next en waarom?

Ik nomineer Noor Driessen, mijn mede-YoungGun ;)

Zoë, bedankt en succes dit seizoen!

#15 Sanne van Poelgeest

23 jaar, 1.83 m, Center van Dozy Den Helder

Foto: Jeffrey Lewakabessy (denhelderbasketball.nl)

1. Waar ben je trots op?

Op meerdere dingen. Het kampioenschap met mijn high school team (2015), beker kampioen met Rotterdam u20 (2016) en beker kampioen Den Helder dames (2020). Ook ben ik blij met de vriendschappen die ik door basketball heb verkregen.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik ben begonnen op mijn 6de bij Lokomotief Rijswijk waar ik 10 jaar heb gespeeld.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Lokomotief Rijswijk, Dix Hills (NY), Islip (NY), Rotterdam Basketball, CTO Amsterdam en Den Helder.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Mijn familie, voornamelijk mijn moeder en mijn oom.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Veel trainen waardoor je ook een groot deel van je sociale leven buiten basketball moet missen. Maaaar het is het allemaal waard want je krijgt er ook veel voor terug!

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

De competitie is nu natuurlijk zoveel anders dan normaal. Ondanks dat ik heel erg blij ben dat wij mogen spelen is het wel anders zonder publiek. Dat geeft toch een hele andere sfeer. Maar buiten dat, zie je nu opnieuw dat dit seizoen iedereen aan elkaar gewaagd is. Dus wederom gaat het spannend worden.

7. Wat is je droom in het Basketball?

Nederlands kampioen worden!

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Het is heel leuk om te zien dat alle clubs hun best doen om een zo goed mogelijke live-stream uit te zenden. Ook is het mooi dat clubs bezig zijn om hun online platform uit te breiden, zo komt er ook meer aandacht van buitenaf en bereiken we meer publiek.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Zoals eerder gezegd blijf hard trainen maar behoud ook het plezier in en buiten het veld!

10. Who'zzz next en waarom?

Zoë Slagter, omdat ik haar vanaf baby af al ken. Ook hebben wij door de jaren heen de meeste seizoenen samen gespeeld.

Sanne, bedankt en succes dit seizoen!

#17 Sarah Curran

26 jaar, 1.81 m, Forward van Dozy Den Helder

Foto: Jeffrey Lewakabessy (denhelderbasketball.nl)

1. Waar ben je trots op?

I am proud of the accomplishments I have made from MVP's and championships back in America. To coming to Holland and being able to help the teams I’ve been on as well as make lasting connections off the court.

2. Sinds wanneer Basketball je?

I’ve been playing basketball since I was a kleintje, about 5 years old

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

I’ve played for two clubs here in Holland. First for Lekdetec in Bemmel and now for Den Helder.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

My basketball “idol” is Larry Bird. I loved the way he played the game and how mooi his shot was.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

I gave up a lot of time with my friends and family to be at this level. I’m living in a whole different country with a time difference. So I miss a lot of family holidays and time with my friends to be at this level.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

I think the competition is always good. Its the type of league where you always have to show up and be ready to play or else you may not get the win. But of course I think that Den Helder is going to be the champion.

7. Wat is je droom in het Basketball?

My dream in basketball was always to play somewhere in Europe. I’m extremely grateful and happy to have that dream come true and for all the amazing people I’ve met because of it.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

I think the WBL is going good so far. I think they can continue to have more of a presence on social media to stay connected with the fans and interact with them. Maybe even getting a podcast started so fans can learn even more about the different teams and players on and off the court.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

My message to the young girls would be to keep working hard and the sky is the limit. And enjoy every step of the way.

10. Who'zzz next en waarom?

Sanne Van Poelgeest because she has become one of my best friends here in Holland.

Sarah, thank you very much and good luck this season!

#10 Lisanne de Jonge

25 jaar, 1.82 m, Forward van Lekdetec.nl Bemmel

Foto: Hennie van Diest

1. Waar ben je trots op?

Op heel veel! Ons prachtige, eerste landskampioenschap in 2015 bijvoorbeeld. Daar had bijna niemand meer in geloofd, maar we bleven knokken waardoor het onmogelijke mogelijk werd gemaakt. 
Maar ook het behalen van brons op het EK U20 A-divisie in datzelfde jaar. Iets waar we een aantal jaar met dezelfde ploeg elke keer heel dichtbij waren, maar wat steeds net niet lukte. Het was dan extra mooi dat het dit jaar wel lukte, in mijn laatste jaar bij de jeugd.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik basketball sinds mijn zesde.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben begonnen bij Batouwe in Bemmel. Heb toen in 2013-2014 even een uitstapje gemaakt naar Amerika (St. Joseph’s University), maar ben toen na een jaar weer teruggekomen bij Bemmel. En daar sindsdien ook gebleven.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Mijn vader basketbalde, en ik ben samen met mijn broer begonnen met basketballen. We gingen toen vaak kijken bij Eiffeltowers in Nijmegen, later Matrixx Magixx. Daar speelden voor mij echt mijn ‘helden’ en ik was groot fan. Elke thuiswedstrijd waren we aanwezig. Ik wilde later net zo goed als zij worden. 

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Veel trainen, en hard werken. Veel feestjes en zomervakanties moeten missen, maar kreeg er altijd wel iets heel moois voor terug. Dan kon je een keer niet op vakantie, maar speelde je wel een EK in een prachtig land! Door alle trips ook op veel plekken gekomen waar je anders waarschijnlijk nooit zou komen.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Het is natuurlijk een beetje een raar jaar, met een enkele competitie en een soort ‘verkorte’ playoffsserie. Alle teams moeten dus altijd scherp zijn en kunnen geen steekjes laten vallen. Het wordt spannend wie er kampioen wordt dit jaar, je ziet dat eigenlijk iedereen van iedereen kan winnen en dat er soms ook verrassende uitslagen zijn. 
Uiteraard gaan wij dit jaar ook meedoen in de strijd om het kampioenschap!

7. Wat is je droom in het Basketball?

Sowieso om nog een keer landskampioen met Bemmel te worden. 

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik denk dat de WBL al aardig goed op weg is, maar misschien is het leuk om nog meer content te creëren voor de ‘buitenstaanders.’ Er is dit jaar natuurlijk geen publiek bij, maar het is leuk om er ook voor hen te zorgen dat ze zich betrokken voelen bij alles wat er gebeurt binnen de competitie.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Lekker cliché, maar blijf hard werken en plezier hebben! Als je de top wil bereiken zal het niet altijd rozengeur en maneschijn zijn, het is helemaal niet gek als je een keer geen zin hebt om te trainen of iets dergelijks, dat hebben we allemaal wel eens. Maar denk er dan aan waarvoor je het allemaal doet! Geniet van het mooie spelletje en wat mensen ook zeggen of van je vinden, you can do this.😊 

10. Who'zzz next en waarom?

Sarah Curran van Dozy Den Helder! Omdat Sarah een mega leuke teamie was in Bemmel en ik benieuwd ben naar haar antwoorden.

Lisanne, bedankt en succes dit seizoen!

#6 Yordi Kathmann

26 jaar, 1.77 m, Guard van Lekdetec.nl Bemmel 


1. Waar ben je trots op?

Het meest trots ben ik op ons allereerste kampioenschap in 2014-2015. Het was een hele bijzondere. Van 3-0 achterstand in de playoffs naar 3-4 landskampioen worden. In een jaar dat Batouwe 40 jaar bestond. Beter kon het niet!

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik basketball al sinds mijn 7e.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Alleen Batouwe Basketball in Bemmel.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Kobe Bryant

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Om een bepaald niveau te halen moet je veel trainen. Dat betekent dat ik veel uren en weekenden heb besteed aan basketball. Vanaf jongs af aan tot aan selectietrainingen op zondag. Maar ook EK’s in het buitenland. En dan moet je keuzes maken. Het afzeggen van feestjes, vakanties, vriendinnen en andere uitjes. Niet altijd leuk. Maar it’s all worth it. Basketbal brengt je ook ontzettend veel. Voor mijn eigen ontwikkeling en alles wat ik heb meegemaakt. Ik had dat nooit willen missen.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik was heel benieuwd waar iedereen zou staan na Corona stop. Na de eerste ronde blijkt ook wel dat het spannend gaat worden. Het kan alle kanten op. Uiteraard gaan wij voor het kampioenschap.

7. Wat is je droom in het Basketball?

Nog een keer landskampioen worden bij Bemmel.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik denk dat we op een goede manier bezig zijn om basketball meer zichtbaar te laten zijn op social en andere kanalen. Dat waardeer ik. En ik hoop dat we alleen maar gaan groeien. Video werkt op social heel erg goed dus daar zou ik meer focus op leggen.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Geniet! Plezier maken is het allerbelangrijkste! Maar vooral ook heel hard werken. Het komt echt niet vanzelf. Je moet er kei hard voor werken om bij de top te willen horen.

10. Who'zzz next en waarom?

Lisanne de Jonge omdat ik inmiddels al 20 jaar met haar samen op het veld sta!

Yordi, bedankt en succes dit seizoen!

#11 Sonja Kuijt

27 jaar, 1.80 m, Forward van Sportiff Company Grasshoppers Katwijk

Foto: Geert Bekker

1. Waar ben je trots op?

Ik ben trots op waar basketbal me allemaal gebracht heeft. Van EK’s tot het WK 3x3 tot de World Tour 3x3 en natuurlijk het spelen in het grote oranje bij een kwalificatiewedstrijd. Voor mij was het nooit vanzelfsprekend dat ik bij de eindselectie zat, dus ik ben trots op de keren dat ik het wel gehaald heb. Naast het nationale team ben ik ongelofelijk trots op mijn team. Dat we van een team dat altijd onderaan  in de eredivisie bungelde naar een team zijn gegroeid dat 2x achter elkaar Nederlands kampioen is geworden. En dat we ondanks dat we de afgelopen 2 jaar helaas afscheid hebben moeten nemen van een aantal meiden, we nog steeds net zo eager zijn om voor het kampioenschap te gaan.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Sinds m’n 7e zit ik echt op Basketbal, maar daarvoor deed ik al vaak mee met m’n moeder die toen training gaf aan de beginners groep bij Grasshoppers.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Bij Grasshoppers in Katwijk.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Als eerste natuurlijk mijn ouders die allebei hebben gebasketbald en heel veel liefde voor het spelletje hebben. Ten tweede is/was Kobe Bryant mijn grote voorbeeld. Zijn wil om altijd te winnen en zijn killersmentaliteit inspireren mij enorm.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Veel trainen, veel bezig zijn met jezelf beter maken zowel mentaal als skills. Eigenlijk continu in je hoofd bezig zijn met Basketbal. En wat heb ik moeten laten, nou ja zomervakanties, feestjes, werkuitjes en dat soort dingen. Maar ik vond dat eigenlijk helemaal niet erg, want ik vind Basketball het leukste wat er is.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Het is leuk om te zien dat veel ploegen zich versterkt hebben, dus het is best wel een open competitie waarbij iedereen van iedereen kan winnen. Het voelt wel een beetje raar omdat de aanloop naar de play-offs toe zo kort is, dus je hebt veel minder tijd dan normaal om aan het teamproces te werken. Dus dat is wel even zoeken en een extra uitdaging. Desalniettemin gaan we er natuurlijk alles aan doen om onze titel te prolongeren.

7) Wat is je droom in het Basketball?

De Olympische spelen.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Misschien naast deze interviews nog items maken met een portret van een speelster, dus iets uitgebreider waarbij bv wordt ingegaan op het dagelijks leven of het verleden van diegene.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Als je iets heel graag wil bereiken dan moet je er keihard voor werken, het komt niet zomaar aangewaaid. Dus don’t wish for it, work for it!

10. Who'zzz next en waarom?

Yordi Kathmann van Lekdetec. Omdat zij nog altijd m’n beste roomie ever is en ik haar echt een topwijffie vind!

Sonja, bedankt en succes dit seizoen!

#3 Roos Hof

27 jaar, 1.83 m, Forward van BC Utrecht Cangeroes


1. Waar ben je trots op?

Ik ben trots op de connecties en vriendschappen die ik heb gesloten door basketbal en alles wat ik ervan geleerd heb. 

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik basketbal sinds ik 7 ben.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben begonnen bij Cangeroes, waarna ik jaren bij Uball/Amazone/AUB gespeeld heb, allemaal in Utrecht. Verder heb ik in Amerika gespeeld bij William Jewell College, in Duitsland bij de Krofdorf Knights, toen Loon Lions en nu weer bij Cangeroes, 

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Mijn ouders hebben mij geïnspireerd om te gaan basketballen. Zij kennen elkaar ook van Cangeroes en als kleine kids gingen wij altijd mee naar de hal om bij hun wedstrijden te kijken. 

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Ik heb door het vele trainen minder tijd gehad voor vriendschappen buiten basketbal, minder genoten van een studentenleven, vaak op tijd naar bed, gezond eten! Maar dit voelt niet als een tekortkoming hoor, ik ben blij dat ik dat allemaal ergens voor over heb mogen hebben en ervan heb kunnen leren!

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik vind de competitie nu al erg spannend! Veel teams zijn aan elkaar gewaagd wat het erg leuk maakt. Ik heb geen idee wie kampioen wordt nog...daarvoor vind ik het echt nog te vroeg.

7) Wat is je droom in het Basketball?

Ik heb al veel gave dingen meegemaakt en aan geproefd, maar kampioen worden van Nederland is nog zeker wel een doel van mij! 

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik vind dat de WBL goed staat momenteel en het erg leuk is dat teams actief zijn op social media. Misschien een idee om polletjes te posten met wie er gaat winnen? 

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Blijf lekker trainen, heb vooral heel veel plezier met het spelletje en met je teamgenoten!

10. Who'zzz next en waarom?

Sonja Kuijt is next omdat zij Koningin Kuijt is en zo lekker drietjes kan poffen!  

Roos, bedankt en succes dit seizoen!

#7 Janine Guyt

26 jaar, 1.72 m, Guard van Triple Threat Haarlem 

Foto: Triple Threat

1. Waar ben je trots op?

Op het EK 3x3 in Roemenië wonnen we in 2018 zilver. Ik werd plotseling gebeld om te komen (ik stond als reserve) en toch een mooie zilveren medaille mee naar huis genomen 🥈

Ook op alle andere EK's en WK's die ik gespeeld heb, ben ik heel erg trots. Herinneringen die je nooit meer vergeet!

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik was 6 toen ik begon met basketballen bij Grasshoppers in Katwijk, dat was in 2001.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben begonnen bij Grasshoppers, vervolgens kreeg ik de kans om bij CTO Amsterdam te spelen.
Daarna: Loon Lions, Binnenland, Regina (Canada), Haukar (IJsland) en nu bij Triple Threat.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Ik heb niet echt een inspiratiebron, want eigenlijk wou ik helemaal niet op basketball. Het moest van mijn moeder……. (ikzelf wou liever op hockey). Uiteindelijk vond ik het toch leuk.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Veel trainen en hard werken!

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik denk dat we een competitie hebben met teams die erg aan elkaar gewaagd zijn, dat maakt het ook leuk. Elke wedstrijd kan het beide kanten op gaan. Ik heb daarom ook geen favoriet voor het kampioenschap.

7) Wat is je droom in het Basketball?

Ik wil me nu vooral focussen op Triple Threat en met deze groep meiden stap voor stap beter worden 🤍🖤

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik ben, net als Janiek, heel erg blij dat we in deze tijden 'gewoon' kunnen spelen. Ook vind ik dat de WBL al hele grote stappen heeft gemaakt door de livestreams, social media en websites zoals deze.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Work hard and ENJOY!!!!!!!

10. Who'zzz next en waarom?

Roos Hof van BC Utrecht Cangeroes. Ik heb een leuk seizoen met haar gespeeld bij Loon Lions en ik denk dat zij jullie ook veel te vertellen heeft!

Janine, bedankt en succes dit seizoen!

#5 Janiek van Veen

25 jaar, 1.72 m, Guard van DOZY BV Den Helder 

Foto: Jeffrey Lewakabessy (denhelderbasketball.nl)

1. Waar ben je trots op?

Op mijn laatste EK (U20 in 2015 op Lanzarote) hebben we met een team waar we jarenlang mee hadden gevochten voor een prijs, eindelijk een bronzen medaille gewonnen. Dit was zo tof en ben ik dan ook heel trots op.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Sinds ik zes jaar oud was, dat is 19 jaar geleden.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben bij BV Den Helder begonnen, heb twee jaar bij het CTO Amsterdam gespeeld en een jaar in Heidelberg. Nu weer terug bij Den Helder. 

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Dit antwoord komt vast als een verrassing: mijn ouders hebben mij geïnspireerd om op basketball te gaan. Ik was als klein meisje altijd in de sporthal aanwezig rondom het team van mijn vader. Toen ik ouder werd bleef ik bij de dames kijken en werd Laura Kooij een groot voorbeeld voor mij. Ik heb zelfs werkstukken over haar geschreven. (Leuk weetje: we hebben nog één seizoen samen gespeeld en nu zijn we collega's op school).

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Ik ben van mening dat ik in Den Helder een hele goede leerschool heb gehad met train(st)ers waar ik enorm veel van heb geleerd en veel fanatieke en enthousiaste teamgenoten. Ik moest vroeger vaak uitnodigingen van klasgenootjes afwijzen omdat ik moest trainen, maar omdat mijn teamgenoten en ik ook zo'n goede band hadden, vond ik dit niet zo moeilijk.

Daarnaast had ik het privilege bij het CTO in Amsterdam te kunnen gaan trainen en spelen. Hier trainden wij tien keer per week en werd je geholpen school en basketball te combineren. Dit heeft mij erg geholpen in mijn ontwikkeling.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik ben erg blij dat we weer zijn begonnen en ik hoop dat dit zo kan blijven. Elk team heeft zijn sterke punten waardoor zij gevaarlijk kunnen zijn en door alle omstandigheden weet je nooit hoe elk weekend zal verlopen. We zijn goed op weg naar het kampioenschap met 4/4 wins en gaan er alles aan doen om deze lijn voort te zetten.

7) Wat is je droom in het Basketball?

Ik ben nog nooit Nederlands kampioen geweest in de dames eredivisie, dat is zeker het doel dit seizoen. 

Daarnaast heb ik het in Heidelberg erg ontzettend naar mijn zin gehad, ik zou graag nog in het buitenland willen spelen in de toekomst.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ten eerste ben ik heel blij dat we kunnen spelen. Het is fijn dat er overal livestreams beschikbaar zijn voor iedereen die de wedstrijd wilt zien. Ook vind ik het leuk om te zien dat verschillende teams en clubs veel aan social media doen. 

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Heb vertrouwen in jouw eigen krachten en werk hard aan wat je wilt verbeteren. Maar bovenal: geniet. Ik heb zo veel plezier gehad op en naast het veld met mijn teamgenoten, waarvan sommige vrienden voor het leven zijn geworden. Het is een tijd die ik nooit zal vergeten.

10. Who'zzz next en waarom?

Ik pass 'm weer terug naar TTT, waar Janine Guyt speelt. Ik heb alle NT-seizoenen in de jeugd met haar gespeeld en ben altijd roomies met haar geweest. Ik weet dus veel van haar & denk dat het leuk is als jullie ook wat meer over haar te weten komen ❤️

Janiek, bedankt en succes dit seizoen!

#26 Naomi Halman

35 jaar, 1.91 m, Center van Triple Threat

Foto met toestemming van Triple Threat geplaatst

1. Waar ben je trots op?

Op mijn dochter Amaya.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik Basketball sinds mijn twaalfde, dus al 23 jaar.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Onze Gezellen Haarlem, Den Helder, Gran Canaria Spanje, Parma Italie, Lucca Italie, Umbertide Italie, Montpellier Frankrijk en Triple Threat.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Meindert van Veen heeft mij altijd geïnspireerd en ik ben altijd blijven spelen voor mijn broertje Gregory Halman. Het is fijn om met zijn nummer 26 te kunnen spelen.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Relaties op afstand, ik heb veel tijd met familie en vrienden gemist. Ook volg ik nu op mijn 35ste nog een HBO opleiding.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik heb al zo lang niks van de Nederlandse competitie gezien dat ik er nu geen uitspraken over kan doen.

7) Wat is je droom in het Basketball?

Mijn droom is nu nog om een leuk seizoen in Nederland te kunnen spelen en wat te kunnen betekenen voor mijn teamgenoten.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik denk dat we nu heel dankbaar zijn dat we weer mogen spelen. Ik merk dat er heel hard wordt gewerkt om mooie livestreams met commentatoren te krijgen om de wedstrijden voor thuis ook interessant te maken.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Basketball is een mooi spelletje, wat je nu met je teamgenoten deelt. De trainingen, het reizen, het geklets in de kleedkamer. Het spelen van een wedstrijd. Met z'n allen hetzelfde doel voor ogen hebben. Zoiets kom je na het Basketball niet vaak tegen. Ik heb dat erg gemist en dat is ook de reden dat ik na bijna 4 jaar toch weer een tenue aan doe om weer te spelen. Dus geniet er van.

10. Who'zzz next en waarom?

Janiek van Veen. Omdat ik haar al ken van toen ze een heel klein meisje was en we dit jaar voor het eerst tegen elkaar zullen spelen.

Naomi, bedankt en succes dit seizoen!


#13 Tamlyn de Groot

29 jaar, 1.88 m , Center van Sportiff Company Grasshoppers Katwijk

Foto: Geert Bekker

1. Waar ben je trots op?

Dat ik nog op het hoogste niveau in Nederland Basketball speel na twee zware blessures (twee kruisbanden en een binnenband) en dat ik in diverse Nederlandse jeugdteams heb gespeeld.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik Basketball sinds mijn 9e jaar.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben gestart bij Onze Gezellen in Haarlem en daarna gespeeld bij Mosquito's Amsterdam, BV Lely Amsterdam, CTO Amsterdam, Dozy Den Helder en nu bij Sportiff Company Grasshoppers in Katwijk.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Mijn familie, voornamelijk mijn moeder, zij heeft ook gebasketbald. Sowieso is mijn familie erg van het sporten.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Heel veel trainen en wedstrijden spelen. Leergierig en gemotiveerd zijn en vooral discipline tonen.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik ben blij dat er weer gespeeld gaat worden. Voor de rest is het lastig te bepalen omdat de competitie nog niet echt was begonnen. Grasshoppers wordt wel kampioen!

7) Wat is je droom in het Basketball?

Mijn droom is om zonder blessures het Nederlands kampioenschap binnen te halen.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Hopelijk dat er meerdere teams komen en dat het niveau nog hoger wordt zodat er meer spanning komt in de competitie.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Zolang een coach nog wat tegen je zegt op welke manier dan ook, ziet hij het nog in je zitten (Basketballtalent)

10. Who'zzz next en waarom?

Naomi Halman, omdat het leuk is dat ze na een paar jaar afwezigheid weer gaat spelen in de Nederlandse competitie. Zij is ook, net als ik, afkomstig van Onze Gezellen Haarlem.

Tamlyn, bedankt en succes dit seizoen!