#10 Lisanne de Jonge

25 jaar, 1.82 m, Forward van Lekdetec.nl Bemmel

Foto: Hennie van Diest

1. Waar ben je trots op?

Op heel veel! Ons prachtige, eerste landskampioenschap in 2015 bijvoorbeeld. Daar had bijna niemand meer in geloofd, maar we bleven knokken waardoor het onmogelijke mogelijk werd gemaakt. 
Maar ook het behalen van brons op het EK U20 A-divisie in datzelfde jaar. Iets waar we een aantal jaar met dezelfde ploeg elke keer heel dichtbij waren, maar wat steeds net niet lukte. Het was dan extra mooi dat het dit jaar wel lukte, in mijn laatste jaar bij de jeugd.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik basketball sinds mijn zesde.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben begonnen bij Batouwe in Bemmel. Heb toen in 2013-2014 even een uitstapje gemaakt naar Amerika (St. Joseph’s University), maar ben toen na een jaar weer teruggekomen bij Bemmel. En daar sindsdien ook gebleven.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Mijn vader basketbalde, en ik ben samen met mijn broer begonnen met basketballen. We gingen toen vaak kijken bij Eiffeltowers in Nijmegen, later Matrixx Magixx. Daar speelden voor mij echt mijn ‘helden’ en ik was groot fan. Elke thuiswedstrijd waren we aanwezig. Ik wilde later net zo goed als zij worden. 

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Veel trainen, en hard werken. Veel feestjes en zomervakanties moeten missen, maar kreeg er altijd wel iets heel moois voor terug. Dan kon je een keer niet op vakantie, maar speelde je wel een EK in een prachtig land! Door alle trips ook op veel plekken gekomen waar je anders waarschijnlijk nooit zou komen.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Het is natuurlijk een beetje een raar jaar, met een enkele competitie en een soort ‘verkorte’ playoffsserie. Alle teams moeten dus altijd scherp zijn en kunnen geen steekjes laten vallen. Het wordt spannend wie er kampioen wordt dit jaar, je ziet dat eigenlijk iedereen van iedereen kan winnen en dat er soms ook verrassende uitslagen zijn. 
Uiteraard gaan wij dit jaar ook meedoen in de strijd om het kampioenschap!

7. Wat is je droom in het Basketball?

Sowieso om nog een keer landskampioen met Bemmel te worden. 

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik denk dat de WBL al aardig goed op weg is, maar misschien is het leuk om nog meer content te creëren voor de ‘buitenstaanders.’ Er is dit jaar natuurlijk geen publiek bij, maar het is leuk om er ook voor hen te zorgen dat ze zich betrokken voelen bij alles wat er gebeurt binnen de competitie.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Lekker cliché, maar blijf hard werken en plezier hebben! Als je de top wil bereiken zal het niet altijd rozengeur en maneschijn zijn, het is helemaal niet gek als je een keer geen zin hebt om te trainen of iets dergelijks, dat hebben we allemaal wel eens. Maar denk er dan aan waarvoor je het allemaal doet! Geniet van het mooie spelletje en wat mensen ook zeggen of van je vinden, you can do this.😊 

10. Who'zzz next en waarom?

Sarah Curran van Dozy Den Helder! Omdat Sarah een mega leuke teamie was in Bemmel en ik benieuwd ben naar haar antwoorden.

Lisanne, bedankt en succes dit seizoen!

#6 Yordi Kathmann

26 jaar, 1.77 m, Guard van Lekdetec.nl Bemmel 


1. Waar ben je trots op?

Het meest trots ben ik op ons allereerste kampioenschap in 2014-2015. Het was een hele bijzondere. Van 3-0 achterstand in de playoffs naar 3-4 landskampioen worden. In een jaar dat Batouwe 40 jaar bestond. Beter kon het niet!

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik basketball al sinds mijn 7e.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Alleen Batouwe Basketball in Bemmel.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Kobe Bryant

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Om een bepaald niveau te halen moet je veel trainen. Dat betekent dat ik veel uren en weekenden heb besteed aan basketball. Vanaf jongs af aan tot aan selectietrainingen op zondag. Maar ook EK’s in het buitenland. En dan moet je keuzes maken. Het afzeggen van feestjes, vakanties, vriendinnen en andere uitjes. Niet altijd leuk. Maar it’s all worth it. Basketbal brengt je ook ontzettend veel. Voor mijn eigen ontwikkeling en alles wat ik heb meegemaakt. Ik had dat nooit willen missen.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik was heel benieuwd waar iedereen zou staan na Corona stop. Na de eerste ronde blijkt ook wel dat het spannend gaat worden. Het kan alle kanten op. Uiteraard gaan wij voor het kampioenschap.

7. Wat is je droom in het Basketball?

Nog een keer landskampioen worden bij Bemmel.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik denk dat we op een goede manier bezig zijn om basketball meer zichtbaar te laten zijn op social en andere kanalen. Dat waardeer ik. En ik hoop dat we alleen maar gaan groeien. Video werkt op social heel erg goed dus daar zou ik meer focus op leggen.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Geniet! Plezier maken is het allerbelangrijkste! Maar vooral ook heel hard werken. Het komt echt niet vanzelf. Je moet er kei hard voor werken om bij de top te willen horen.

10. Who'zzz next en waarom?

Lisanne de Jonge omdat ik inmiddels al 20 jaar met haar samen op het veld sta!

Yordi, bedankt en succes dit seizoen!

#11 Sonja Kuijt

27 jaar, 1.80 m, Forward van Sportiff Company Grasshoppers Katwijk

Foto: Geert Bekker

1. Waar ben je trots op?

Ik ben trots op waar basketbal me allemaal gebracht heeft. Van EK’s tot het WK 3x3 tot de World Tour 3x3 en natuurlijk het spelen in het grote oranje bij een kwalificatiewedstrijd. Voor mij was het nooit vanzelfsprekend dat ik bij de eindselectie zat, dus ik ben trots op de keren dat ik het wel gehaald heb. Naast het nationale team ben ik ongelofelijk trots op mijn team. Dat we van een team dat altijd onderaan  in de eredivisie bungelde naar een team zijn gegroeid dat 2x achter elkaar Nederlands kampioen is geworden. En dat we ondanks dat we de afgelopen 2 jaar helaas afscheid hebben moeten nemen van een aantal meiden, we nog steeds net zo eager zijn om voor het kampioenschap te gaan.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Sinds m’n 7e zit ik echt op Basketbal, maar daarvoor deed ik al vaak mee met m’n moeder die toen training gaf aan de beginners groep bij Grasshoppers.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Bij Grasshoppers in Katwijk.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Als eerste natuurlijk mijn ouders die allebei hebben gebasketbald en heel veel liefde voor het spelletje hebben. Ten tweede is/was Kobe Bryant mijn grote voorbeeld. Zijn wil om altijd te winnen en zijn killersmentaliteit inspireren mij enorm.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Veel trainen, veel bezig zijn met jezelf beter maken zowel mentaal als skills. Eigenlijk continu in je hoofd bezig zijn met Basketbal. En wat heb ik moeten laten, nou ja zomervakanties, feestjes, werkuitjes en dat soort dingen. Maar ik vond dat eigenlijk helemaal niet erg, want ik vind Basketball het leukste wat er is.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Het is leuk om te zien dat veel ploegen zich versterkt hebben, dus het is best wel een open competitie waarbij iedereen van iedereen kan winnen. Het voelt wel een beetje raar omdat de aanloop naar de play-offs toe zo kort is, dus je hebt veel minder tijd dan normaal om aan het teamproces te werken. Dus dat is wel even zoeken en een extra uitdaging. Desalniettemin gaan we er natuurlijk alles aan doen om onze titel te prolongeren.

7) Wat is je droom in het Basketball?

De Olympische spelen.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Misschien naast deze interviews nog items maken met een portret van een speelster, dus iets uitgebreider waarbij bv wordt ingegaan op het dagelijks leven of het verleden van diegene.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Als je iets heel graag wil bereiken dan moet je er keihard voor werken, het komt niet zomaar aangewaaid. Dus don’t wish for it, work for it!

10. Who'zzz next en waarom?

Yordi Kathmann van Lekdetec. Omdat zij nog altijd m’n beste roomie ever is en ik haar echt een topwijffie vind!

Sonja, bedankt en succes dit seizoen!

#3 Roos Hof

27 jaar, 1.83 m, Forward van BC Utrecht Cangeroes


1. Waar ben je trots op?

Ik ben trots op de connecties en vriendschappen die ik heb gesloten door basketbal en alles wat ik ervan geleerd heb. 

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik basketbal sinds ik 7 ben.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben begonnen bij Cangeroes, waarna ik jaren bij Uball/Amazone/AUB gespeeld heb, allemaal in Utrecht. Verder heb ik in Amerika gespeeld bij William Jewell College, in Duitsland bij de Krofdorf Knights, toen Loon Lions en nu weer bij Cangeroes, 

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Mijn ouders hebben mij geïnspireerd om te gaan basketballen. Zij kennen elkaar ook van Cangeroes en als kleine kids gingen wij altijd mee naar de hal om bij hun wedstrijden te kijken. 

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Ik heb door het vele trainen minder tijd gehad voor vriendschappen buiten basketbal, minder genoten van een studentenleven, vaak op tijd naar bed, gezond eten! Maar dit voelt niet als een tekortkoming hoor, ik ben blij dat ik dat allemaal ergens voor over heb mogen hebben en ervan heb kunnen leren!

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik vind de competitie nu al erg spannend! Veel teams zijn aan elkaar gewaagd wat het erg leuk maakt. Ik heb geen idee wie kampioen wordt nog...daarvoor vind ik het echt nog te vroeg.

7) Wat is je droom in het Basketball?

Ik heb al veel gave dingen meegemaakt en aan geproefd, maar kampioen worden van Nederland is nog zeker wel een doel van mij! 

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik vind dat de WBL goed staat momenteel en het erg leuk is dat teams actief zijn op social media. Misschien een idee om polletjes te posten met wie er gaat winnen? 

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Blijf lekker trainen, heb vooral heel veel plezier met het spelletje en met je teamgenoten!

10. Who'zzz next en waarom?

Sonja Kuijt is next omdat zij Koningin Kuijt is en zo lekker drietjes kan poffen!  

Roos, bedankt en succes dit seizoen!

#7 Janine Guyt

26 jaar, 1.72 m, Guard van Triple Threat Haarlem 

Foto: Triple Threat

1. Waar ben je trots op?

Op het EK 3x3 in Roemenië wonnen we in 2018 zilver. Ik werd plotseling gebeld om te komen (ik stond als reserve) en toch een mooie zilveren medaille mee naar huis genomen 🥈

Ook op alle andere EK's en WK's die ik gespeeld heb, ben ik heel erg trots. Herinneringen die je nooit meer vergeet!

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik was 6 toen ik begon met basketballen bij Grasshoppers in Katwijk, dat was in 2001.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben begonnen bij Grasshoppers, vervolgens kreeg ik de kans om bij CTO Amsterdam te spelen.
Daarna: Loon Lions, Binnenland, Regina (Canada), Haukar (IJsland) en nu bij Triple Threat.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Ik heb niet echt een inspiratiebron, want eigenlijk wou ik helemaal niet op basketball. Het moest van mijn moeder……. (ikzelf wou liever op hockey). Uiteindelijk vond ik het toch leuk.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Veel trainen en hard werken!

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik denk dat we een competitie hebben met teams die erg aan elkaar gewaagd zijn, dat maakt het ook leuk. Elke wedstrijd kan het beide kanten op gaan. Ik heb daarom ook geen favoriet voor het kampioenschap.

7) Wat is je droom in het Basketball?

Ik wil me nu vooral focussen op Triple Threat en met deze groep meiden stap voor stap beter worden 🤍🖤

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik ben, net als Janiek, heel erg blij dat we in deze tijden 'gewoon' kunnen spelen. Ook vind ik dat de WBL al hele grote stappen heeft gemaakt door de livestreams, social media en websites zoals deze.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Work hard and ENJOY!!!!!!!

10. Who'zzz next en waarom?

Roos Hof van BC Utrecht Cangeroes. Ik heb een leuk seizoen met haar gespeeld bij Loon Lions en ik denk dat zij jullie ook veel te vertellen heeft!

Janine, bedankt en succes dit seizoen!

#5 Janiek van Veen

25 jaar, 1.72 m, Guard van DOZY BV Den Helder 

Foto: Jeffrey Lewakabessy (denhelderbasketball.nl)

1. Waar ben je trots op?

Op mijn laatste EK (U20 in 2015 op Lanzarote) hebben we met een team waar we jarenlang mee hadden gevochten voor een prijs, eindelijk een bronzen medaille gewonnen. Dit was zo tof en ben ik dan ook heel trots op.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Sinds ik zes jaar oud was, dat is 19 jaar geleden.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben bij BV Den Helder begonnen, heb twee jaar bij het CTO Amsterdam gespeeld en een jaar in Heidelberg. Nu weer terug bij Den Helder. 

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Dit antwoord komt vast als een verrassing: mijn ouders hebben mij geïnspireerd om op basketball te gaan. Ik was als klein meisje altijd in de sporthal aanwezig rondom het team van mijn vader. Toen ik ouder werd bleef ik bij de dames kijken en werd Laura Kooij een groot voorbeeld voor mij. Ik heb zelfs werkstukken over haar geschreven. (Leuk weetje: we hebben nog één seizoen samen gespeeld en nu zijn we collega's op school).

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Ik ben van mening dat ik in Den Helder een hele goede leerschool heb gehad met train(st)ers waar ik enorm veel van heb geleerd en veel fanatieke en enthousiaste teamgenoten. Ik moest vroeger vaak uitnodigingen van klasgenootjes afwijzen omdat ik moest trainen, maar omdat mijn teamgenoten en ik ook zo'n goede band hadden, vond ik dit niet zo moeilijk.

Daarnaast had ik het privilege bij het CTO in Amsterdam te kunnen gaan trainen en spelen. Hier trainden wij tien keer per week en werd je geholpen school en basketball te combineren. Dit heeft mij erg geholpen in mijn ontwikkeling.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik ben erg blij dat we weer zijn begonnen en ik hoop dat dit zo kan blijven. Elk team heeft zijn sterke punten waardoor zij gevaarlijk kunnen zijn en door alle omstandigheden weet je nooit hoe elk weekend zal verlopen. We zijn goed op weg naar het kampioenschap met 4/4 wins en gaan er alles aan doen om deze lijn voort te zetten.

7) Wat is je droom in het Basketball?

Ik ben nog nooit Nederlands kampioen geweest in de dames eredivisie, dat is zeker het doel dit seizoen. 

Daarnaast heb ik het in Heidelberg erg ontzettend naar mijn zin gehad, ik zou graag nog in het buitenland willen spelen in de toekomst.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ten eerste ben ik heel blij dat we kunnen spelen. Het is fijn dat er overal livestreams beschikbaar zijn voor iedereen die de wedstrijd wilt zien. Ook vind ik het leuk om te zien dat verschillende teams en clubs veel aan social media doen. 

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Heb vertrouwen in jouw eigen krachten en werk hard aan wat je wilt verbeteren. Maar bovenal: geniet. Ik heb zo veel plezier gehad op en naast het veld met mijn teamgenoten, waarvan sommige vrienden voor het leven zijn geworden. Het is een tijd die ik nooit zal vergeten.

10. Who'zzz next en waarom?

Ik pass 'm weer terug naar TTT, waar Janine Guyt speelt. Ik heb alle NT-seizoenen in de jeugd met haar gespeeld en ben altijd roomies met haar geweest. Ik weet dus veel van haar & denk dat het leuk is als jullie ook wat meer over haar te weten komen ❤️

Janiek, bedankt en succes dit seizoen!

#26 Naomi Halman

35 jaar, 1.91 m, Center van Triple Threat

Foto met toestemming van Triple Threat geplaatst

1. Waar ben je trots op?

Op mijn dochter Amaya.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik Basketball sinds mijn twaalfde, dus al 23 jaar.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Onze Gezellen Haarlem, Den Helder, Gran Canaria Spanje, Parma Italie, Lucca Italie, Umbertide Italie, Montpellier Frankrijk en Triple Threat.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Meindert van Veen heeft mij altijd geïnspireerd en ik ben altijd blijven spelen voor mijn broertje Gregory Halman. Het is fijn om met zijn nummer 26 te kunnen spelen.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Relaties op afstand, ik heb veel tijd met familie en vrienden gemist. Ook volg ik nu op mijn 35ste nog een HBO opleiding.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik heb al zo lang niks van de Nederlandse competitie gezien dat ik er nu geen uitspraken over kan doen.

7) Wat is je droom in het Basketball?

Mijn droom is nu nog om een leuk seizoen in Nederland te kunnen spelen en wat te kunnen betekenen voor mijn teamgenoten.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Ik denk dat we nu heel dankbaar zijn dat we weer mogen spelen. Ik merk dat er heel hard wordt gewerkt om mooie livestreams met commentatoren te krijgen om de wedstrijden voor thuis ook interessant te maken.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Basketball is een mooi spelletje, wat je nu met je teamgenoten deelt. De trainingen, het reizen, het geklets in de kleedkamer. Het spelen van een wedstrijd. Met z'n allen hetzelfde doel voor ogen hebben. Zoiets kom je na het Basketball niet vaak tegen. Ik heb dat erg gemist en dat is ook de reden dat ik na bijna 4 jaar toch weer een tenue aan doe om weer te spelen. Dus geniet er van.

10. Who'zzz next en waarom?

Janiek van Veen. Omdat ik haar al ken van toen ze een heel klein meisje was en we dit jaar voor het eerst tegen elkaar zullen spelen.

Naomi, bedankt en succes dit seizoen!


#13 Tamlyn de Groot

29 jaar, 1.88 m , Center van Sportiff Company Grasshoppers Katwijk

Foto: Geert Bekker

1. Waar ben je trots op?

Dat ik nog op het hoogste niveau in Nederland Basketball speel na twee zware blessures (twee kruisbanden en een binnenband) en dat ik in diverse Nederlandse jeugdteams heb gespeeld.

2. Sinds wanneer Basketball je?

Ik Basketball sinds mijn 9e jaar.

3. Bij welke clubs heb  je gespeeld?

Ik ben gestart bij Onze Gezellen in Haarlem en daarna gespeeld bij Mosquito's Amsterdam, BV Lely Amsterdam, CTO Amsterdam, Dozy Den Helder en nu bij Sportiff Company Grasshoppers in Katwijk.

4. Wie of wat heeft jou geïnspireerd in het Basketball?

Mijn familie, voornamelijk mijn moeder, zij heeft ook gebasketbald. Sowieso is mijn familie erg van het sporten.

5. Wat heb je er voor moeten doen of laten om op dit niveau te komen?

Heel veel trainen en wedstrijden spelen. Leergierig en gemotiveerd zijn en vooral discipline tonen.

6. Wat vind je van de competitie en wie wordt er kampioen?

Ik ben blij dat er weer gespeeld gaat worden. Voor de rest is het lastig te bepalen omdat de competitie nog niet echt was begonnen. Grasshoppers wordt wel kampioen!

7) Wat is je droom in het Basketball?

Mijn droom is om zonder blessures het Nederlands kampioenschap binnen te halen.

8. Heb je ideeën hoe de WBL nog beter en leuker gemaakt kan worden?

Hopelijk dat er meerdere teams komen en dat het niveau nog hoger wordt zodat er meer spanning komt in de competitie.

9. Heb je nog een boodschap voor alle jonge meiden die Basketballen?

Zolang een coach nog wat tegen je zegt op welke manier dan ook, ziet hij het nog in je zitten (Basketballtalent)

10. Who'zzz next en waarom?

Naomi Halman, omdat het leuk is dat ze na een paar jaar afwezigheid weer gaat spelen in de Nederlandse competitie. Zij is ook, net als ik, afkomstig van Onze Gezellen Haarlem.

Tamlyn, bedankt en succes dit seizoen!